България сутрин в събота и неделя

Всеки уикенд от 09:30 до 10:30 часа
още

Как пътешественикът Десислава Иванова обиколи 39 държави за година и половина

Фиджи е най-екзотично място, на което е била

16.06.2024 | 11:27 Редактор: Вяра Димова

Десислава Иванова е пътешественик в пълния смисъл на думата. Пътува сама, най-често само с раница на гърба си. Обиколила е 39 държави само в рамките на година и половина.

"За мен пътуването е начин да опозная както себе си, така и различни култури и хора. Бях на 20 години, когато за първи път излязох от България. Занимах на обмен по Еразъм в Италия. Така тръгна всичко, преди 10 години", сподели тя в неделното издание на "България сутрин".

Повечето пъти пътува сама, на мнение е, че това ѝ помага в различни аспекти от живота. 

"На първо място се превърнах в изключителен екстроверт. Хората си мислят, че когато пътуваш сам, си самотен. Не е така. Когато пътуваш сам се запознаваш с много повече хора. Развива се самоувереност", смята Десислава.

След Италия тя отива в Бразилия, където живее 3 месеца. Старае се да няма предварителни очаквания при пътуванията.

"Може да се разочароваш. В Ирак всъщност не е опасно. Хората там живеят много нормален живот. Всички местни бяха дружелюбно настроени", каза тя.

Десислава определи Фиджи като най-екзотично място, на което е била. Там се докосва и до акули.

"Те са диви животни. Това са рифови акули, които не са опасни за хората. Бях на диво островче. Пътувам бюджетно. Най-скъпите ми дестинации - Ню Йорк и Лапландия. Занимавам се със социални мрежи. Създавам съдържание. Следващата дестинация може би ще е Исландия. До момента съм била в 81 държави, краткосрочната цел е да стигна до 100", разказа Десислава.

Гледайте целия разговор във видеото.