България сутрин в събота и неделя

Всеки уикенд от 09:30 до 10:30 часа
още

Изкуственият интелект помага в ранната диагностика на ракови състояния

Всяка година имаме 600 000 новозаболели, 50% губят живота си, заяви д-р Георги Пранджев

16.06.2024 | 10:35 Редактор: Толя Стоянова

Изкуственият интелект може да бъде използван, за да открива ранни симптоми на рак на маточната шийка при рутинен преглед.

"Това е проект, който стартира преди три години. Свързан е с моя дисертационен труд под ръководството на проф. Славчо Томов и с подкрепата на акад. Горчев, проект на Медицински университет - Плевен и болница "Св. Марина". Свързан е с това как да приложим методите на изкуствения интелект в ранната предракова диагностика, конкретно свързана с карцинома на маточната шийка. Всяка година имаме 600 000 новозаболели, сред тях 50% губят живота си", каза гинекологът д-р Георги Пранджев в предаването "България сутрин".

Той отбеляза, че приносът на изкуствения интелект е, че неговата памет не греши - няма фактори, които да му влияят на крайното решение.

"Ние се стремим да внедрим нашия интелект в алгоритъм. Вкараме бази данни, обучаваме го, отбелязваме къде има проблем и тогава може да му се доверим за препоръки. Ние използваме рутинно гинекологично изследване - колоноскопия - под визуално увеличение оглеждаме маточната шийка на жената", обясни д-р Пранджев пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че целта е при огледа да се види дали има ранни изменения на шийката. Идеята е да се добавят много бази данни - много снимки на пациентки, които са изследвали.

"Даваме му 100-процентова истина, от която той да се учи. Някои казват, че трябва да има десетки хиляди данни. В последно време се говори, че спрямо една находка са достатъчни до 500 изображения от различни пациентки, за да можем да му дадем добра основа, от която да градим", добави д-р Пранджев.

На въпрос може ли изкуственият интелект да замени лекарите, той отговори, че им помага и че ако стойността на лекаря е голяма, няма как да бъде заменен. Според д-р Пранджев трябва да намерим начин да съществуваме в добри отношения с него, защото "той няма да си тръгне".

Гледайте целия разговор във видеото.