България сутрин в събота и неделя

Всеки уикенд от 09:30 до 10:30 часа
още

Капитан Бойко Ичев повдига завесата на пилотската професия

Виктор Дремсизов ни отвежда в пилотската кабина

16.06.2024 | 10:07 Редактор: Елеонора Танева

В пилотното издание на рубриката "Професионалистите" Виктор Дремсизов ни среща с капитан Бойко Ичев. Той показва какво се крие в пилотската кабина и как се управлява самолет.

"За всеки тип самолет се води обучение, ходи се на симулатор, в който се правят 10-12 симулаторни сесии за запознаване със спецификите на конкретния самолет, симулира в над 90% реалната обстановка, както и варианти за действие в аварийни ситуации", обясни капитан Бойко Ичев в ефира на "България сутрин в неделя". 

Пилотът заяви, че диспечерският състав е този, който ги управлява, и всяко едно действие със самолета трябва да е съгласувано с диспечерите, включително искането за заобикаляне на облак. А разговорите се водят задължително на английски, за да знаят всички участници в движението кой какво иска да прави. 

С пилотската кабина има два педала, въздушна ръчна спирачка -  Бойко Ичев обясни пред Виктор Дремсизов кое за какво служи. 

Капитан Ичев се е запалил по професията още от малък покрай баща си, който също е бил пилот. Обучението на един командир на полет продължава 1-1,5 г. Започва с подробен медицински преглед, който дава прогноза за дългосрочното физическо състояние на кандидата. А профилактични прегледи се правят всяка година. 

Гледайте целия разговор на Виктор Дремсизов с капитан Бойко Ичев във видеото.