Изборните резултати шокираха партиите, всички чакат Борисов да реши

Юлий Павлов и проф. Румяна Коларова подредиха политическия пъзел

13.06.2024 | 10:38 Редактор: Деси Николова

Председателят на ДПС Делян Пеевски призова за незабавно започване на консултации за намирането на формула за съставяне на стабилно правителство. В своята позиция Пеевски допълва, че държавата трябва да се управлява от легитимно избраните от българските граждани партии.

"Ясно е, че Пеевски се позиционира в светлината на прожекторите още преди повече от шест месеца и се опитва да има водеща роля в медийното обговаряне на това, което се случва във властта. Пределно ясно е, че победителят на тези избори е един. Той много ясно се откроява от останалите", коментира политологът проф. Румяна Коларова в студиото на "България сутрин". 

По нейни думи в българската политика устойчивият електорат не се възприема като предимство или нещо положително от обществото, а Пеевски отправя точно такива публични послания.

"Да започнем с това какво трябва да се направи, за да се стигне до разговор за компромиси. Това, което каза Пеевски, трябва да се направи. Той се възползва от вакуума и излезе и каза неща, които всъщност Бойко Борисов би трябвало да каже. Къде е лидерът на партията победител?", коментира социологът Юлий Павлов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него политиците не трябва да са изненадани от резултата на изборите, тъй като социолозите са го предвидили още преди самия вот. 

"Структурата не се промени спрямо това, което предсказахме. Това, че влиза една партия с някакъв бум в последната седмица, е изненада, но това не променя структурата. Бяхме предсказали, че няма да има две политически формации, които да имат мнозинство. Ще бъде необходимо трикомпонентно правителство. Това беше ясно преди изборите. Трябваше да си направят стратегията как да разговарят след изборите именно на тази база", подчерта Павлов.

Въпреки това, проф. Коларова е на мнение, че изборите са били изненадващи за партиите.

"Трябва да кажем, че изборите са шок. Резултатите от изборите са шок и то не само заради ниската избирателна активност. Всяка една от партиите си правеше илюзии. Със сигурност ГЕРБ си правеше илюзиите, че ще има много повече гласове и мисля, че тези 150 000, които ГЕРБ е загубил, са голям шок", заяви политологът.

Гледайте целия разговор във видеото.