Паргов: БСП отблъсква много хора с потенциал, лидерът трябва да е пръв сред равни

По негови думи оставката на Нинова не е входирана писмено

12.06.2024 | 20:46 Редактор: Деси Николова

Корнелия Нинова подаде оставка като председател на БСП ден след тази на лидера на "Да, България" Христо Иванов. 

"Аз наблюдавам този разговор и този дебат в последните няколко години, в който БСП непрекъснато търпи поредния си спад. Като че ли се беше установило на едно плато около 200-230 хиляди гласа, но тази ниска избирателна активност показа, че можем да илюзираме още. Слушам и привържениците около нея, които използват една друга теза, че при всички има спад, изключвайки ДПС и ИТН и че това е нещо нормално и не е толкова трагично. Голямата трагедия е, че БСП е около 80 хил. члена, което означава, че предвид резултата, сме съгласували по двама от едно такова семейство", заяви председателят на Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ) Калоян Паргов в студиото на "Денят ON AIR".

По негови думи често през годините, при такива спадове на БСП, е била обвинявана вътрешната опозиция. Той нарече тази "мантра" защитна теза, която не съвпада с реалността.

"Истината е, че лидерът на БСП трябва да е пръв сред равни. Той не трябва да бъде едноличен. Това нещо важи за други партии, но не и за БСП. Този спад се дължи и на отблъскването на много хора с потенциал от БСП, тъй като, ако направим преглед и на партийните организации, виждаме, че те все повече оредяват", отбеляза Паргов пред Bulgaria ON AIR.

Гостът посочи, че причините за резултатите на БСП са много, като една от тях е в лидера.

"Когато има оставка, тя трябва да е писмена и да е входирана с входящ номер в деловодството. Аз не съм виждал такава оставка и искам да я видя. Съгласно устава в момента, трябва да изберем заместващ председател на партията измежду заместниците. След това той трябва да бъде овластен в партията с достатъчен инструментариум на управляващ, тоест да не бъде един фигурант и старият да управлява зад гърба му", категоричен бе председателят на СИНПИ.

Гледайте целия разговор във видеото.