Политиците получиха звучен шамар, трудно ще е съставянето на правителството

"Твърде много внимание се обръща на това с кого ще го направят, а не как ще изглежда", казаха Шкварек и Колев

12.06.2024 | 20:21 Редактор: Деси Николова

"Винаги има шанс за 50-оо Народно събрание. Въпросът е какво ще направи най-голямата партия. Смятам, че има само три варианта, два от които самоубийствени, а единият е много труден. Първият вариант е да се откаже да прави кабинет или да не успее да направи такъв и да отидем на нови избори. За ГЕРБ това ще бъдат 100 000 гласа отново надолу. Вторият вариант е - правят кабинет, този кабинет е слаб. Този кабинет е да речем с някакъв тип брюкселски, без облик, отново се опира на Зелената сделка, нещата от които на българите им втръсна вече. Този кабинет ще издържи шест месеца", заяви политическият анализатор Кристиян Шкварек в студиото на предаването "Денят ON AIR".

Според него няма значение с кого ще направят такъв кабинет и посочи, че всички политици и социолози обръщат твърде много внимание на хората, с които ГЕРБ ще направят кабинет, но не и какъв ще бъде той.

"Единственият вариант им е да направят кабинет, който да е замислен за четири години, трябва да е популярен, за да бъде популярен ГЕРБ трябва да усетят накъде духа вятърът", уточни Шкварек.

"Нямат избор не само ГЕРБ. Целият политически елит няма избор. Те получиха огромен шамар на тези избори. 2 милиона избиратели. Ако те тръгнат и продължат нататък, пътят е само един. Избирателят ще ги накаже по един абсолютно категоричен начин. Дали ще бъде нова формация, дали ще бъде президентът Радев, или на този фон ще се появи нещо друго, не мога да кажа от сега. При всяко положение съществуващият политически пейзаж ще бъде пометен", заяви социологът Кольо Колев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негови думи връзката между избирателите и това, което сервират политиците се къса.

"Всички тези неща вкарват политическия елит и обществото в конфронтация един спрямо друг. Хората не виждат в тях това, което искат да виждат", разясни Колев.

Гледайте целия разговор във видеото.