Йотова: Хора се отказват от СИК, защото се страхуват от видеонаблюдението

Вицепрезидентът изрази надежда този път да има правителство и редовен кабинет

26.03.2023 | 11:04 Редактор: Вяра Димова
Йотова: Хора се отказват от СИК, защото се страхуват от видеонаблюдението

Много хора се отказват от участие в СИК, защото се страхуват от видеонаблюдението. Така беше направен законът, че не се казва точно какво ще бъде заснето и как ще бъде използвано това. Време е в тази последна седмица от изборите, това да бъде работа не само на ЦИК, но и на всички политически партии, които участват в изборите, че няма да има злоупотреби с видеонаблюдението.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова. "Силно се надявам, че този път ще има правителство и редовен кабинет, който да решава наистина много важните и тежки проблеми, които стоят пред страната ни, и да продължи успешните практики и решения на служебния кабинет", добави Йотова.

По отношение на българските рибари , които бяха в Румъния и бяха освободени, но чиито кораби са конфискувани, Йотова коментира:

"Това не е прецедент. Преди десет години или малко повече, български кораб беше арестуван уж в румънски води", каза Йотова и припомни, че тогава в качеството й на представител в ЕП е започнала много мащабна кампания за освобождаването и на кораба, и на неговия екипаж, но въпреки усилията тогава процедурата се е проточила.

"В момента е много важно да се види точно каква е претенцията на румънската държава. Според мен усилията на българските дипломати трябва да бъдат доста по амбициозни в това отношение. Надявам се, че този път недоразумението ще бъде изчистено доста по-бързо от стана и на нашите румънски колеги", каза тя, цитирана от БГНЕС.

Вицепрезидентът коментира и новината от тази нощ, че Русия е сключила споразумение с Беларус за разполагане на тактически ядрени оръжия на територията на страната. "Става все по-опасно и все по-страшно. Затова, когато с президента говорим за това, че трябва да се стигне до масата на преговорите, това не са празни приказки. Това е нашето желание, защото повече въоръжение на всички страни води до непредсказуеми решения, които заплашват вече към сериозна война", категорична е Йотова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)