Проф. Христов: Войната може да засмуче България, вече сме на фронта с боеприпасите за Украйна

Социологът смята, че българската политическа система е умряла, но още не го знае

07.10.2022 | 21:07 Редактор: Ирена Бакърджиева

На фона на войната в Украйна - колко важно е да имаме работещ парламент?

"Има някоя инфантилна радост от живота, с изключение на няколко ключови политици, всички останали просто не си дават сметка, че си играят с огъня. От момента на обявяване на частична мобилизация в Русия това даде знак, че се върви към истинска война и ескалация на конфликта. Рано или късно той може да засмуче всички източноевропейски държави, в това число и нас, след това и Европа, след това и света", заяви социологът проф. Иво Христов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него военните много добре знаят за какво става дума и какво е "изпепелена плът". По думите му основното стрелково оръжие в Украйна е българско.

"Искат да станат легитимна цел в тази война. Ние вече сме официално в списъка на неприятелките държави. Има разлика в това да си неприятелска държава и да си военен противник", поясни гостът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му след Карибската криза не е имало по-голяма опасност от ядрена война, отколкото сега.

"Отначало това беше елемент на пропагандата, сега нещата изглеждат по различен начин. Като държава не трябва в никакъв случай да влизаме в чужда за нас война. Украйна няма да влезе в НАТО, това са жестове от публиката за морална и политическа подкрепа", посочи проф. Христов.

Мнението му е, че партиите се ослушват и са се скрили под масата, защото знаят, че електоратът, който е гласувал за тях, ще ги убие с камъни, ако те официално заемат позицията България да даде жива сила.

Той смята, че демагогията е първо условие на политиката и коментира, че правителство с третия мандат би било форма на политически бушон, импотентно политическо същество, зад което ще се скрие отговорността на всички основни политически сили.

"България е един от най-големите производители на боеприпаси, които в момента кой знае защо присъстват на украинския фронт. Ние вече сме там, въпросът е да не сме там директно като страна, защото едно е да си играеш на война, друго е да усетиш войната", коментира Христов.

По думите му българската политическа система е умряла, но още не го знае и живее активен задгробен живот.

"В България има силни авторитарни нагласи. Огромна част от населението инфантилно очаква, че силният Крали Марко ще отмени земното притегляне и ще ги накара да летят като гълъбици. Сложните проблеми не се решават по прост начин. Между простото и изпростяването има една крачка и ние сме я направили", категоричен е гостът.

Според него българските политически партии не могат да отговорят на въпроса интересите на коя социална група представляват, защото искат да бъдат всичко.

Какво показват резултатите от изборите?

На народа му писна от избори и лъжи, все по-малко хора се интересуват от политика.
32%
Показват, че отново няма да има стабилно правителство и скоро пак ще ходим на избори.
32%
Най-вероятно ще се състави стабилно коалиционно правителство.
4%
Показват, че българинът няма никаква представа от политическата обстановка.
31%
Не мога да преценя.
1%
Общо 2393 гласа

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 1
madlen49@abv.bg
преди 1 година
Много е слабо озвучаването в студиото и тук във видеозаписа ви с госта професор Иво Христов. За жалост нито мога да го изслушам, нито ще си позволя да го споделя в мрежата. Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 0
зрителочитател
преди 1 година
Най-добрите геоанализатори с Валентин Вацев. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 8
Наблюдател
преди 1 година
Този професор по социология, който иначе разбира от всички, ни вещае апокалипсис след апокалипсис. Не стиа че Русия щяла да ни изпепели, за дето се месим във война, която не ни засягала, ами и ще се самоунищожим, като не гласуваме, теглим кредити и следваме чужди геополитики. Нещо трябва да се направи по отношение психическото здраве на хората които получават трибуна от медиите. Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 6
анонимен
преди 1 година
Америка ще ни направи пушецно месо Сигнализирай за неуместен коментар