Изненади заради преференциите на изборите: Познати лица не влизат в следващия парламент

От преференциите са се възползвали най-вече избирателите на "Демократична България"

05.10.2022 | 18:45 Редактор: Ваня Кузманова

След три последователни мандата в групата на "Демократична България" икономистът Георги Ганев няма да е част от 48-ия парламент. Събраните от него преференции като кандидат от 23 МИР не стигат, за да получи за четвърти път депутатско място. 

"Включването ми в политиката беше разсейване от моята житейска работа, тя е в по-академична посока. Имам си набелязан изследователски план, който трябваше да сложа по-настрана. Сега с огромно удоволствие се връщам пак към него. Аз имах повече преференции 2021 година, но тогава и "Демократична България" имаше много гласове", каза Георги Ганев. 

От преференциите на тези избори са се възползвали най-вече избирателите на "Демократична България", но това не само размести листите, а дори остави без място известни техни лица. Като бившият вицепремиер Борислав Сандов, който не успя да влезе, въпреки че беше на второ място в листата в 24 МИР. 

Четвъртият в листата Мартин Димитров и шестата Кремена Кунева събраха доста повече гласове. Антоанета Цонева също не успя да намери място в този парламент, въпреки че водеше две листи. 

"Имаше много силно представяне на двама колеги - Божанов и Белобрадова. И по тази причина те стават депутати, а аз не", каза Ганев. 

Именно бившият министър на електронното управление Божидар Божанов има най-добрият личен резултат в "Демократична България", с 4989 преференциални гласа в листата, водена от Надежда Йорданова. 

Шампиони по преференции обаче са в "Продължаваме промяната". Христо Петров, познат като Ицо Хазарта се изправи срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в 25 МИР, и макар партията му да е втора, поведе на Борисов с 9 гласа лично за него.

В БСП също има изненада с преференциите. Общинският съветник от Созопол Андрей Николов получи 886 гласа и това го поставя на второ място по брой лични преференции в Бургаско. Той е син на бивш успешен кмет на града - Златко Николов. 

Отново депутат, и пак с много преференции, цели 7306, е и варненката Славена Точева, бивша хостеса в нощен клуб. Тя измества Красен Кралев от второто място. 

Изненада и в Хасково - станалият известен с торта, на която бяха изобразени банкноти, Георги Станков отново намери място сред първите, детронирайки водача Делян Добрев. Място в парламента обаче отново не намери Цвета Караянчева.

А като икономист Георги Ганев напомня на колегите си, че първата им задача е да приемат държавния бюджет за следващата година. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
Leonardo
преди 1 година
Префенцията ясно и точно показват пристрастията на хората, като си се издънил веднъж, не очаквай хората изрично да те посочат, какво се жалва Ганев. Това важи и за него и за Сандов, да се бяхте потрудили повече Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Весел
преди 1 година
Направо ще черпя за Сандов :) Кис кис кис Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
beer
преди 1 година
На Сандов политическата кариера трая кратко, за радост. Сигнализирай за неуместен коментар