Тома Биков: Да управляваме с "Възраждане" означава да си счупим главата и държавата

Целта на ГЕРБ не е създаване на експертен или политически кабинет, а по-скоро програмно правителство

05.10.2022 | 09:47 Редактор: Елеонора Танева

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство и с кого ще седне на масата за преговори?

"Не търсим подкрепа за себе си, а за това България да има проевропейско, антикризисно управление. Около това точно огромна част от партиите в парламента се обединяват. Предлагаме възможната формула, със сериозните компромиси, които сме готови да направим. Не сме изключили никой от разговорите и нито една идея, която би могла да възникне. Ние сме длъжни да направим всичко възможно да не хвърлим в кошчето за боклук вота на всички български граждани, които са гласували. Ако част от другите партии смятат, че трябва да хвърлят вота на собствените си избиратели, могат да го направят", заяви избраният за депутат от ГЕРБ Тома Биков в студиото на "България сутрин".

Също така беше категоричен, че ГЕРБ няма да управлява с "Възраждане", но не изключва партията от масата на разговори. И категорично отхвърли твърденията на ген. Атанас Атанасов, че предстои коалиция с ДПС и Костадин Костадинов.

"Те какво искат - да вкараме "Възраждане" в управлението ли? С тях можем да разговаряме по идеи, но с тях не можем да управляваме. Ние имаме диаметрално противоположни възгледи за геополитическата ориентация на страната, което е най-важното в момента. Не мога да разбера защо ген. Атанасов иска "Възраждане" да бъде в управлението на страната. Какво ще спечели демократическата общност, ако ние управляваме с "Възраждане"? Да управляваме с тях означава да си счупим главата, ще счупим и държавата. Не е това целта на присъствието в политиката, целта е да се опиташ държавата да бъде по-силна, да изглежда по-добре", заяви бившият и бъдещ депутат пред Bulgaria ON AIR. 

И все пак уточни, че ГЕРБ може да припознае предложения на "Възраждане" - като тези за съдебната реформа. 

Биков посочи приоритетите, около които ще се търсят консенсус в предстоящите преговори - по отношение на геополитическата ориентация - проевропейски и проевроатлантически възгледи, съдебната реформа, енергетиката, икономическата криза, галопиращата инфлация. И припомни, че няма бюджет за 2023 г., което е от ключово значение.

В ГЕРБ още не са избрали конкретни личности за политически постове в бъдещо управление, стана ясно от думите на Биков.

"Трябва да можеш да си преглъщаш голямото его. Тези които не могат да го преглъщат, излизат много бързо от политиката. Персоналните въпроси и фигурите, които трябва да влязат, ще дойдат от само себе си. Ние не очакваме да се случи нещо на квотен принцип", поясни Биков.

А за фигурата на министър-председател беше категоричен: "Кандидатурата трябва да бъде възможно най-безспорната в публичното пространство. Трябва да бъде максимално приемлива за партиите в НС. Разбира се, такива светци едва ли има, които всички да ги харесват, но поне да се ползва със сериозно доверие".

Целта на ГЕРБ не е създаване на експертен или политически кабинет, а по-скоро програмно правителство. Той е убеден, че с всеки следващ вот ще става все по-трудно да се сформира правителство.

"Такава е логиката на политическите кризи. Те се задълбочават с всеки изминал вот. Ако отидем на избори януари, тогава възможността за съставяне на правителство ще бъде още по-трудна, от това ще загубят всички политически партии, част от тях може да не влязат в парламента", убеден е Биков. 

Както и че с третия мандат би могло да се състави правителство, ако първият не е успешен. 

"Другият вариант е да отиваме пак на избори. Те минават и се връщаме пак на тази точка с още по-ниска избирателна активност, още по-изострени отношения и по-ниска легитимност. Докога така... В един момент ще рухне демокрацията, всеки следващ предсрочен избор разбива фундаментите на представителната демокрация в България. Да не дойде накрая големият въпрос: "А ние защо имаме парламент, след като той не може да излъчва правителство. Защо не го махнем и да го излъчваме по друг начин", прогнозира Биков.

И завърши с думите, че е много умерен оптимист за успех на преговорите и създаване на правителство.

Какво показват резултатите от изборите?

На народа му писна от избори и лъжи, все по-малко хора се интересуват от политика.
32%
Показват, че отново няма да има стабилно правителство и скоро пак ще ходим на избори.
32%
Най-вероятно ще се състави стабилно коалиционно правителство.
4%
Показват, че българинът няма никаква представа от политическата обстановка.
31%
Не мога да преценя.
1%
Общо 2393 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК