Борисов: Нито искам да съм министър, нито депутат, готов съм на компромиси

Той призова към политическо обединение и смирение в името на съставянето на стабилен кабинет

04.10.2022 | 18:18 Редактор: Ирена Бакърджиева

След като запази мълчание в изборната нощ, Бойко Борисов, чиято партия ГЕРБ е първата на вота, обяви - не желае нито да е премиер, нито министър, нито депутат в следващия парламент. Той предложи на всички партии и коалиции, които влизат в следващия парламент, да седнат да преговарят. Борисов ще покани за медиатори в тези преговори знакови лица като президентът Плевнелиев и Соломон Паси.

По думите на Борисов на изминалите избори на 2 октомври избирателите ясно са заявили, че няма да позволят на нито една политическа формация да управлява сама. За ГЕРБ са гласували 634 хил. души, или с 38 хил. повече в сравнение с изборите през ноември. От ЦИК обявиха официално, че избирателната активност на изминалия вот е била 39,4% - малко по-ниска отколкото на изборите през ноември. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова към политическо обединение и смирение в името на съставянето на стабилен кабинет, който да преведе страната през предстоящата зима на фона на икономическата криза в страната и войната в Украйна.

"Аз предлагам на лидерите на другите партии да се дръпнем назад. Нито искам да съм министър, нито депутат, нито премиер, готов съм на компромиси. Затова ще се използва преговорна група - модел, успешно приложен през 90-те години. Контактна група, преговарящи екипи, включително ще поканим хора, първо по най-важната тема "Антипутин", хора с безспорна репутация по темата като Росен Плевнелиев и Соломон Паси. Нека и другите да предложат хора, на които държат и те да проведат кръга от преговори", заяви Борисов.

Росен Плевнелиев вече е приел да участва в контактната група като тя ще започне работа след сформиране на редовното 48-мо Народно събрание. Преговорната група ще работи само в парламента и ще се търсят общи принципи, на които да стъпи едно бъдещо правителство за преодоляване на кризите и стабилизиране на държавата. Соломон Паси не беше открит за коментар.

Борисов подчерта, че ГЕРБ е готова да подкрепи и социалния пакет на Асен Василев, и съдебните реформи на "Демократична България", стига всички да отидат и да заявят ясно какво предлагат.

Утре ще стане ясно с колко мандата ще разполага всяка една от политическите партии в 48-то Народно събрание. Междувременно нито една от политическите формации не е заявила какво отношение има към контактната група и дали ще участва в предложените от Бойко Борисов групи.

Какво показват резултатите от изборите?

На народа му писна от избори и лъжи, все по-малко хора се интересуват от политика.
32%
Показват, че отново няма да има стабилно правителство и скоро пак ще ходим на избори.
32%
Най-вероятно ще се състави стабилно коалиционно правителство.
4%
Показват, че българинът няма никаква представа от политическата обстановка.
31%
Не мога да преценя.
1%
Общо 2393 гласа

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
...
преди 1 година
kompromis pravi samo za hlape i za boki4a Сигнализирай за неуместен коментар