Коалициите - невъзможни? Дълбоки компромиси или нови избори

Какво показват сметките след изборните резултати

04.10.2022 | 13:33 Редактор: Теодора Патронова

Две са тенденциите за съставяне на кабинет. Едната е коалиция между ГЕРБ, ДПС и други партии, или коалиция на партиите на промяната. 

Съставянето на кабинет с четворна коалиция е невъзможна, тъй като този модел не работи, смята математикът от БАН проф. Николай Витанов. По думите му ДПС и "Възраждане" трудно ще влязат директно в правителство, а единственият вариант е да се направи кабинет с мандата на ГЕРБ.

"Най-устойчивият вариант е служебното правителство, то е отместената тенджера. Ако тръгне да се образува редовно правителство, означава да сложите тенджерата на котлона, който е много силен. В тенджерата не може да има коалиция от една или две партии, а от поне 3. С 3 съставки в манджата пак няма да стане, защото интересите са различни. Имаме две тенденции, които се борят и едната трябва да победи", смята проф. Витанов.

Ако не се направи кабинет с първата по-големина политическа партия, по-вероятно е да се състави с третия мандат, а не с втория на "Продължаваме промяната". Според политолога Стойчо Стойчев част от партиите, които влизат в 48-ото Народно събрание целенасочено искат еднолично управление на Румен Радев, а не съставяне на редовен кабинет.

"Бившето управляващо мнозинство, което издигна този президент, избра си го, имаше периоди на драми, но в момента работи за неговото еднолично управление в условията на липсващ парламентарен контрол. Ще гласуват и ще му остават един бюджет, той да си го реализира", анализира Стойчев.

Прогнозите на политолога не изключват и нов предсрочен вот.

Какво показват резултатите от изборите?

На народа му писна от избори и лъжи, все по-малко хора се интересуват от политика.
32%
Показват, че отново няма да има стабилно правителство и скоро пак ще ходим на избори.
32%
Най-вероятно ще се състави стабилно коалиционно правителство.
4%
Показват, че българинът няма никаква представа от политическата обстановка.
31%
Не мога да преценя.
1%
Общо 2393 гласа

Вижте повече в репортажа на на Варсен Такворян.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
тотална корупция
преди 1 година
"Компромиси" в името на новото, голямо присвояване на Европейски и обществени средства! "По-силни от Хаоса" - най-силни в "ИН ХАУСА"! Нови милиарди се очакват от Европа! Сигнализирай за неуместен коментар