Гуцанов: БСП не е в криза. Служебният кабинет на Радев ни атакува

Според него отговорното поведение е ГЕРБ да направи всички усилия да състави кабинет

04.10.2022 | 09:18 Редактор: Теодора Патронова

Председателят на БСП Корнелия Нинова няма да подава оставка, въпреки че левицата за първи път изпада до петото място на тези избори. Междувременно Нинова заяви категорично, че няма да участват в правителство с ГЕРБ и ДПС.  

"Първата политическа сила трябва да направи всички усилия да състави правителство. Това е отговорното и държавническото поведение. Видяхте, че БСП по този начин се държахме в предходния кабинет. Във времето, когато падна кабинетът "Петков", направихме всички възможни опити да продължи управлението в страната и да не се стига до предсрочни парламентарни избори. Така че това се пада на ГЕРБ и трябва да положат всички усилия, за да могат да изкарат държавата от тази тежка ситуация, в която се намира", коментира Борислав Гуцанов от БСП в "България сутрин".

Той не може да не приеме избора на хората ГЕРБ да се върне на власт, но отбеляза, че това е твърде странно за него. Според него има много варианти за управление. 

"С "Продължаваме промяната" имаме диалог, така че с тях, ако се стигне до втория мандат, ще водим разговори. Ако има трети мандат, дано да не се стигна до това, също ще водим разговори. Не виждам как би могъл да стане разговор с ГЕРБ. С ДПС нашите отношения са силно охладнели. Остават останалите политически партии. Въпрос на държавническо поведение и мъдрост. Може да сте сигурни, че това, което зависи от нас, ще бъде направено, без някои компромиси, които са недопустими", каза Гуцанов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му трябва да се говори за това накъде върви България и кое е най-важното за тази зима - за БСП е да няма енергийна криза, да няма хора, които да умират от студ и глад и да има мир. Той поясни, че са очаквали да вдигнат резултата си на тези избори, защото благодарение на БСП са се направили неща, които предходното правителство не е успяло за пълен мандат. 

"Не считам, че е в криза БСП. Необходими са безспорно сериозни укрепителни мерки в БСП, за да можем на следващите избори да направим резултат, който да бъде достоен. България се нуждае от една модерна левица, която мисли за държавата, каквато е БСП. Имаше силно концентрирана атака към БСП. Стана така, че голяма част от кадрите, назначени от БСП, бяха освободени през периода на служебния кабинет. Аз не видях от служебния кабинет и от Радев атаки към ГЕРБ, ДПС или "Възраждане". Нещата бяха концентрирани основно към БСП и малко или много към "Продължаваме промяната", изтъкна Гуцанов. 

Какво показват резултатите от изборите?

На народа му писна от избори и лъжи, все по-малко хора се интересуват от политика.
32%
Показват, че отново няма да има стабилно правителство и скоро пак ще ходим на избори.
32%
Най-вероятно ще се състави стабилно коалиционно правителство.
4%
Показват, че българинът няма никаква представа от политическата обстановка.
31%
Не мога да преценя.
1%
Общо 2393 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
То на крива ракета космоса и пречи. Сигнализирай за неуместен коментар