Проф. Стоянович: Нинова да отговори защо унищожи бившата комунистическа партия

"Като избиратели се справихме относително добре, защото "Възраждане" има само толкова гласове", заяви той

03.10.2022 | 20:57 Редактор: Искра Ангелова

Каква е равносметката след поредните предсрочни избори?

"Ние сме много притеснени и учудени за пореден път от някои неща, но нито положението е толкова страшно, нито това е прецедент в българската и европейската история. Основните партии трябва да си дадат отговори на ключови за тях въпроси. Иска ми се да чуя от ГЕРБ едно обяснение на въпроса защо те не прозрат, че имат историческия шанс от една все по-затваряща се партия да направят една народна партия, която да излезе извън техния коловоз. "Промянаджиите" трябва да обяснят на мен, като избирател, защо техните две партии не се коалираха предварително", каза историкът и бивш министър на културата проф. Петър Стоянович в студиото на "Денят ON AIR".

От Стефан Янев пък иска да чуе как от очакваните 10-12% - той едва е прекрачи бариерата.

"Председателят на БСП трябва да отговори защо за пореден път няма да се подават оставки, след като тя направи историческо нещо - тя успя да унищожи бившата комунистическа партия по най-елегантния начин.  За да бъде спечелен средностатическият човек, който е склонен към положителна промяна, трябва да му се обясни защо за пореден път това нещо не може да стане. Винаги може да има правителство, стига да има смисъл. В историята и в политиката трябва да може да чакаш", допълни проф. Стоянович в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му ние сме на прага на по-голямо военно стълкновение, което ще извади нещата извън рамките на Източна Европа: "Слава Богу, ние сме част от НАТО и ЕС."

"Ние като избиратели се справихме относително добре, защото "Възраждане" има само толкова гласове. Можеше да има много повече и живеех с уплахата за това нещо. Ние най-накрая трябва да разберем, че сме на страната на цивилизацията, ние не сме част от Съветския съюз и няма повече да бъдем. И който продължава да бъде на друга страна - трябва да понесе отговорност пред държавната власт. В България е имало хора, които са писали писмо до руския цар да дойде и да окупира страната ни. Техните имена все още са по българските улици и площади", настоя историкът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какво показват резултатите от изборите?

На народа му писна от избори и лъжи, все по-малко хора се интересуват от политика.
32%
Показват, че отново няма да има стабилно правителство и скоро пак ще ходим на избори.
32%
Най-вероятно ще се състави стабилно коалиционно правителство.
4%
Показват, че българинът няма никаква представа от политическата обстановка.
31%
Не мога да преценя.
1%
Общо 2393 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК