Лошо правителство е по-добре от никакво? Ще се състави ли коалиционен кабинет?

Проф. Румяна Коларова, доц. Наталия Киселова, Юлий Павлов и Теодор Славеев смятат, че предстоят още едни избори

02.10.2022 | 23:55 Редактор: Ирена Бакърджиева

Ще влязат ли в новия парламент депутати, които са готови да обгърнат с грижа обществото, или за пореден път то ще си остане разочаровано, че политиката не зависи и не се интересува от него?

"Хубавото беше, че социолозите предвидиха общата рамка и разположението на основните партии. Разминаването, което констатираме между екзитпола и паралелното преброяване показва, че все още има известни предразсъдъци сред българските избиратели. Все още не бива да фиксираме, че това са окончателните резултати. Все още очакваме вота от чужбина, който съществено ще промени резултата поне на една от водещите партии, но може да промени и бариерата", заяви социологът проф. Румяна Коларова в изборното студио на Bulgaria ON AIR "Големият залог".

Според преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова "Продължаваме промяната" излизат в опозиция, докато Движението за права и свободи протяга ръка да участва в едно бъдещо правителство.

"Всички политици ще станат национално отговорни и по този начин ще трасират предверието на следващата кампания за парламентарни избори. Аз не виждам при тази конфигурация в НС коя е обществено приемливата коалиция. От тук нататък е много важно много бързо да се приемат ключови законопроекти, които касаят Националния план за възстановяване и устойчивост, защото има огромен риск България да загуби пари", смята политологът Теодор Славеев.

Социологът Юлий Павлов каза, че е по-малко вероятно да се състави кабинет, защото "Продължаваме промяната" отказват да влязат в разговори за кабинет с ГЕРБ-СДС.

"Тази ситуация, която наблюдаваме в България, е нормална за всяка европейска демокрация. Най-добрият вариант би бил свръхширока коалиция", коментира проф. Коларова.

"Вероятността да има усилия за съставяне на правителство са в първия и в третия мандат, тъй като "Продължаваме промяната" заявиха, че остават в опозиция. Третият мандат е под условието дали влиза "Български възход", защото, ако останат под чертата, е ясно, че само "Възраждане" ще стане антисистемна и няма да прави коалиция с други", е мнението на доц. Киселова.

По думите на Славеев партиите не искат в тази тежка зима да си посипват главите с пепел и ще прехвърлят горещия картоф на президента, който "със служебен кабинет ще се мъчи да изкара зимата".

Проф. Коларова е на категоричното мнение, че "Продължаваме промяната" на тази избори е с лява политика и иска да заеме мястото на БСП. Павлов пък смята, че е възможен експертен кабинет и че това е най-разумният изход.

"Избирателната активност не е по-висока от изборите през ноември миналата година. ГЕРБ предизвикаха тази ситуация с помощта на ИТН, сега на ГЕРБ се пада отговорността да поемат инициативата те да лидират процеса за събиране около законопроекти и ключово ще бъде дали Борисов ще остане в парламента", заяви доц. Киселова.

Славеев сподели, че ние сме фрагментирани като общество и това се репрезентира в политическата настройка.

"4% от имащите право на глас българи са гласували за радикална партия, всички останали са гласували за нормални партии", уточни проф. Коларова.

"Лошо правителство е по-добре отколкото никакво правителство, но не виждам как този политически елит ще превъзмогне себе си и по-скоро не виждам да се сформира коалиционен кабинет", заключи Славеев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Логиката на овцете!Ами щом е важно да има правителство,па ако ще да е лошо,защо тогава са тези циркаджилъци,наречени "избори"?!Направо си назначете едно пожизнено "правителство" и си гледайте пожизнено овчарлъка!Тази логика е като онази на "юристите",според които "лош закон,но закон"!Резултатът е "лош народ,ама,народ"! Сигнализирай за неуместен коментар