"Галъп": ГЕРБ-СДС печели изборите с около 6% пред "Продължаваме промяната"

ДПС е на трето място, БСП изпреварва с малко "Възраждане" в битката за четвъртото

02.10.2022 | 20:00 Редактор: Тодор Петров

Коалицията ГЕРБ-СДС печели предсрочните парламентарни избори. Това показват данните от екзитпола на социологическа агенция "Галъп интернешънъл" към 20 часа. ГЕРБ-СДС събира 24,7% от гласовете на избирателите.

Избирателната активност е 36,6%.

На второ място са бившите управляващи от "Продължаваме промяната", за които са гласували 18,8% от упражнилите правото си на глас към 20 ч. ДПС е на трето място с 14,5% подкрепа.

БСП изпреварва с малко "Възраждане" в битката за четвъртото място. За социалистите са гласували 10,8% от хората, докато партията на Костадин Костадинов събира 10,2% подкрепа.

"Демократична България" също намира място в 48-ия парламент, след като получава подкрепата на 7,4% от гласувалите. Над чертата за момента е партията на Станислав Трифонов - "Има такъв народ", която събира 4,6% от гласовете.

Партията на бившия служебен премиер Стефан Янев - "Български възход", е на ръба на 4-процентовата бариера за влизане в новия парламент. Засега "Български възход" събира точно 4% подкрепа.

Извън новото Народно събрание остават "Изправи се, България" (1,2%) и ВМРО (0,9%). Опцията "Не подкрепям никого" са избрали 3,3% от упражнилите правото си на глас днес.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК