"Подправен протокол": Как машини унищожават вота на гласувалите?

Фалстарт с машинното гласуване на няколко места в страната

02.10.2022 | 18:45 Редактор: Тодор Петров

Проблеми с над 30 машини в страната наложи там да се гласува на хартия. На места секциите отвориха със закъснение. Спряно беше гласуването и на три машини, тъй като на екрана им се появи надпис "Дневникът е подправен". Само две машини в чужбина са създали проблеми.

Фалстарт с машинното гласуване имаше и в септемврийското село Ковачево. Още при включването на машината в събота на дисплея се е появил надпис "Подправен протокол". Вотът е започнал на хартия, а от комисията уверяват, че никой не е гласувал с машината. 

"Техникът, който придружава машините, обслужва цялата община. Докара машината и когато я монтираше се оказа, че издава сигнал и че не може да заработи", сподели секретарят на СИК Кирилка Стойчева.

В две от 290 секции в Русе също имаше проблем с устройствата. В една от секциите в ОУ "Васил Априлов" по списък трябва да гласуват над 600 души. Още сутринта обаче машината дала грешка, въпреки че във вчерашния ден проверката е показала, че всичко е наред. Заради проблема се наложи избирателите да гласуват с хартиени бюлетини.  

В Харманли машина блокира и унищожи вота на избирателите, които са минали в продължение на четири часа. След проверка става ясно, че паметта не може да бъде възстановена.

Вижте повече в репортажа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК