Димитър Недков: Циркът започва от утре, в политиците настъпва амнезия

"Нямам нищо против служебното правителство, стига това да не е хронично", заяви писателят

02.10.2022 | 18:20 Редактор: Искра Ангелова

В ситуация на нестихващо военно напрежение, енергийна криза и галопираща инфлация над 6 милиона имат право да упражнят гласа си днес.

"Днес трябва да е празник. В едно хармонично, проспериращо общество, вървящо по възходящ ред - демократичните избори са като църквата за това общество. Би следвало да има позитивно настроение, тогава изборите са не някой против някого, а в началото на политическата кампания се казва: "Дотук много добре се справихме". Един мъдър даскал казваше: "На Рождество Христово и избори обличай бяла риза, защото тя е причастие", коментира писателят Димитър Недков в ефира на специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Големият залог".

Според него политиците все повече предизвикат асоциация с "белите яки".

"По време на цялата предизборна кампания си задавахме въпроса дали ще се състави правителство, но за мен това не е генералният въпрос. Той ще е дали ще има работещ и целенасочен парламент от 240 целокупни народни представители, които да гарантират продължаването на Републиката. Нямам нищо против служебното правителство, стига това да не е хронично. Едва ли създателите на Конституцията са си мислили, че през всеки 3 месеца ще трябва да се ходи на избори", допълни Недков.

По думите му ние заживяваме в два паралелни политически свята.

"Политиците стават заложници не на идеи, не на сблъсък, а на комуникационни стратегии. И вторият паралелен свят, в който живее целият свят, е дълбоко задкулисие, в което протича невидимият за останалия свят политически процес. Когато казваме ЕС - това означава съвкупност, регламентирана от гражданите", подчерта писателят.

Попитан дали може да видим парламент с дълъг хоризонт и дали политиците ще си загърбят егото, той отговори: "За съжаление, едва ли, защото както се очертават предварителните прогнози - ландшафтът не се променя много. Нищо ново не чухме. Виждаме и до каква агресивност стигат. За първи път имаме случай на лидер на партия с толкова агресивно поведение."

Димитър Недков смята, че в политиците настъпва амнезия след изборната нощ: "Истинският цирк започва от утре. Не съм оптимист."

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК