Забравени от политиците: Все по-малко избиратели и умиращи надежди във Видинско

От последния вот избирателните списъци в най-бедния район на Европа са намалели с близо 2 000 души

02.10.2022 | 19:11 Редактор: Искра Ангелова

От последния вот миналата година избирателните списъци в най-бедния район на Европа - Видин, са намалели с близо 2 хиляди души. Това сочат данните на Районната избирателна комисия.

На няколко километра от Сърбия, в най-северозападната точка на област Видин, се намира град Кула. Населението в него прогресивно намалява с всяка една изминала година. А неколцината, останали да живеят там, се чувстват забравени от местната власт и от политиците.

"Съсипаха България. Това е демокрацията", сподели жителят на Кула - Боян Ванков.

Верка е най-възрастният избирател в Кула. За завидните ѝ 98 години е преживяла много. От войната, през комунизма - до днешната демокрация. Споделя, че някога е имало справедливост, но днес я чувства все по-рядко.

"Ако сме работили, сме имали, а който не е работил, той ходеше да бъде слуга на тия, които са богати", коментира възрастната жена.

Сега Верка е спряла дори да гледа новините, защото е спряла да вярва на политиците.

"Този тегли така, онзи тегли иначе. Каква държава е това?! Нека да се съберат партиите, които искат и да започват да работят. Да подобрят тази България и този народ", допълни жената.

В другия край на градчето екипът на Bulgaria ON AIR се срещна със Станислав Кръстев. Той е един от малкото млади хора, решили да останат да работят и живеят в родната Кула. И той е разколебан дали да гласува.

"Досега трябваше нещо да се направи за България, за да могат да се задържат младите хора. Дори сега нещо да направят, едва ли ще успеят отново да върнат хората по родните им домове", посочи той.

Днес за Кула едно е сигурно едно е сигурно - изчезват не само избирателите в областта, но и надеждите за по-добро бъдеще.

Вижте повече в репортажа на Калин Иванов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК