Прогнозират висока избирателната активност в Турция, процедурата е улеснена

Секциите, които ще бъдат открити там, са най-много - 166, малко над 26 хил. са подали предварителни заявления за гласуване

30.09.2022 | 19:23 Редактор: Ирена Бакърджиева
Прогнозират висока избирателната активност в Турция, процедурата е улеснена

755 ще са секциите за гласуване в чужбина. Най-много са в Турция - 166.

В град Кишан в Турция изборната секция е само 1. В нея българите, които са заявили желанието си да гласуват, са 51. Въпреки това всеки, който се намира в района, или е в близост до всяка една секция, която се намира в чужбина, може да гласува, не е нужно да е подавал заявление към Външното ни министерство или към ЦИК преди това.

Важно е, че има промени в изборното законодателство и вече декларациите, които преди създаваха проблеми, могат да се попълват не в секционната комисия, а преди това вкъщи и само да се носят до урните.

В Турция секциите, които ще бъдат открити на 2 октомври, са най-много - 166. Изключително много са и хората, които са подали предварителни заявления за гласуване. Точният им брой е малко над 26 хил.

Специалистите коментират, че през последните избори секциите в Турция са били не повече от 135, все още не е ясно защо избирателната активност в Турция на този вот се очертава да бъде толкова висока. Засега се очаква тя да надмине изборите от миналата година, когато гласувахме едновременно за парламент и президент.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК