Защо жителите на 7 села в община Баните ще бойкотират изборите?

Повече от половин век в Загражден мечтаят за асфалтиране на черния път до Белица

30.09.2022 | 19:28 Редактор: Теодора Патронова

Жителите на седем села в община Баните обявиха, че ще бойкотират изборите и няма да гласуват. Причина за недоволството им е недовършен ремонт на път, който им спестява 60 километра до Пловдив.

Повече от половин век жителите на с. Загражден мечтаят за асфалтиране на черния път до Белица. Той е най-кратката им връзка до Пловдив. Вместо това обаче от десетилетия са принудени да обикалят през Рожен.

Мечтата им за малко да стане факт през 2018 година, когато са отпуснати над 4 млн. лева за проектиране и ремонт на пътя Загражден - Белица. Година по-късно идват машините, започва полагане на асфалт, а хората празнуват.

"Ние си заколихме курбаните, направихме тържеството", разказа председателят на Сдружение "Горди загражденци" Евгения Бояджиева.

Радостта им била помрачена, защото изведнъж машините изчезнали и 7-те километра на територията на Областното пътно управление - Пловдив останали на чакъл.

"Изведнъж се смени правителството и дойде законова разпоредба, че пътят трябва да бъде широк 5 м и настилката 16 см. Отидохме при министър Комитова и решиха, че от утре започва обществената поръчка за разширяване на пътя, за довършване на пътя. Но не се пусна обществената поръчка. Излъгаха ни", обясни Бояджиева.

Следващият министър също им обещал пътят да е готов до септември. След това пък им казали, че пари няма.

Сега селата, засегнати от проблема, са решили да бойкотират вота.

"Категорични сме - няма да гласуваме. И децата ни няма да гласуват. Те пътуват всяка седмица с риск за живота си", подчерта Сийка Харчева.

А направеното досега по пътя, с много труд и пари, бавно, но сигурно вече се руши от дъждовете и снега.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК