"Алфа Рисърч": ГЕРБ е първа политическа сила с 25,2%, "Продължаваме промяната" е втора

На ръба за влизане в 48-то Народно събрание остават "Български възход" с 4,4%

30.09.2022 | 12:25 Редактор: Ваня Кузманова

Няколко дни преди вота ГЕРБ е първа политическа сила в електоралните предпочитания на твърдо решилите да гласуват. 

Партията получава подкрепа от 25,2%. С 16,5% "Продължаваме промяната" се очертава като втора политическа сила, но при нея се наблюдава отлив в хода на кампанията.

Това се казва в национално представително проучване на "Алфа Рисърч", проведено в периода 27 – 29 септември 2022 г. То се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

ДПС е с потенциал от 13,1%, като ключов за конкретната му позиция може да се окаже вотът от чужбина.

"Възраждане" удвоява резултата от ноемврийските избори през 2021 г. и достига до около 11 на сто. Партията се възползва от отлива на избиратели от "Продължаваме промяната", ИТН, частично от БСП и бившите 'патриоти". Концентрира в себе си русофилския вот. Същевременно изключително негативните настроения (78%) към обявената мобилизация в Русия започват да действат като своеобразна преграда срещу този вот. Кой от факторите ще се окаже с по-голяма сила ще се реши буквално в последните дни от кампанията.

БСП успява да запази социалната си ниша, въпреки навлизането в нея на ПП, и може да разчита на малко над 10 на сто от вота на гласоподавателите. Тя също е една от партиите, които се движат в по-широк диапазон, в зависимост от мобилизацията за гласуване. Ключово за нея е да убеди по-възрастните си избиратели да отидат до урните и да не загуби част от тях по чисто технологични причини.

Ръст в хода на кампанията отбелязва "Демократична България", като в края ѝ потенциалната подкрепа достига до 8,4%. Обединението връща част от избирателите си, гласували за "Продължаваме промяната" на предишните избори, но обменът на избиратели между тях остава доста висок и евентуално еднопосочно движение към някоя от двете може да доведе до разместване на техните проценти.

На ръба за влизане в 48-то Народно събрание остават "Български възход" (4,4%) и ИТН (4%). И при двете партии мобилизацията на потенциалните избиратели е относително ниска, а колебанието, дали да гласуват за тях, или за друга политическа сила – високо. Бъдещото им парламентарно представителство може да зависи от малко на брой гласове в самия ден на вота, пише dnes.bg. 

В условията на прогнозирана ниска избирателна активност (когато 1% от гласуващите се равнява на около 25 000 гласа) разместването в позициите между второто и петото място е съвсем реалистична хипотеза. Макар и разликата в получения абсолютен брой гласове да не бъде много голяма, политически това може да има голямо значение. Както заради възможните коалиционни конфигурации, така и заради конституционната процедура за реда на връчване на мандатите.

Националното проучване на "Алфа Рисърч" показва, че три дни преди предсрочните парламентарни избори, българите остават поляризирани и твърде скептични към възможността след тях да се сформира редовно правителство. 47,1% смятат, че ще се състави кабинет. 42,8% не смятат за реалистична тази възможност. Огромното мнозинство от българите желаят съставянето на кабинет, но очевидно позициите и поведението на партиите в предизборната кампания излъчват противоположни послания. Което, освен всичко друго, демотивира не малка част от гражданите да отидат до урните.

Настоящото изследване е проведено в периода 27 – 29 септември 2022 г. от Алфа Рисърч и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК