МВР: Между 50 и 100 лв. се търгува глас за изборите

"Реагираме на всеки един сигнал, без значение от кого срещу кого е подаден", заяви Иван Демерджиев

30.09.2022 | 11:52 Редактор: Ваня Кузманова
МВР: Между 50 и 100 лв. се търгува глас за изборите

Драстично увеличение на тарифата за купуване на гласове, отчитат от МВР. До момента са проведени близо 100 специализирани операции на органите на реда. Разкрити са над 550 престъпления, образувани са над 420 досъдебни и бързи производства. Задържани са 446 лица, издирени са 114 души, обявени за общодържавно издирване. Издадени са над 4300 актове за установяване на административно нарушение и близо 1250 предупредителни протокола.

Акцията на полицията срещу търговията с гласове и корпоративния вот вече обхваща цялата страна и ще продължи до 24 часа на 2 октомври.

Заради тенденциите за намаляване на избирателната активност, се покачва цената на един глас - търгува се между 50 и 100 лева, отчетоха от МВР.

Служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев коментира, че през тази кампания сигналите са по-малко от тези на предишни избори. Наблюдават се обаче нови схеми - най-вече, свързани с така наречения корпоративен вот.

"Много често тези, които осигуряват поминък на по-голям кръг от хора, правят опити да повлияят на начина, по който те ще гласуват. Такива практики се наблюдават при осигуряването на дърва за огрев, в сферата на обществените поръчки, заложните къщи и пунктовете за изкупуване на цветни метали. Проверяваме сигнал на ГЕРБ за търгуване на гласове от ДПС, това не го очаквахме, но го проверяваме", обяви Демерджиев.

Констатирани са и райони, в които голяма част от населението са обявили, че са с тежки здравословни проблеми и са поискали да гласуват с хартиена бюлетина.

Снимка: МВР

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК