Карадайъ: ДПС изпреварва времето, с грижа за България се опитваме да възстановим нормалността

"Работим дори изпреварващо във времето, а онези не са във времето, дори не са в час", смята той

24.09.2022 | 22:20 Редактор: Теодора Патронова
Карадайъ: ДПС изпреварва времето, с грижа за България се опитваме да възстановим нормалността

ДПС изпреварва времето. Това заяви председателят на Движението Мустафа Карадайъ, водач на кърджалийската листа на партията, по време на предизборна среща в областния град.

Пред препълнената зала Карадайъ даде и конкретни примери за това.

С грижа за България, за нашата страна, за бъдещето на децата ни от 2016 всички ние заедно се опитваме да възстановим нормалността в политиката, каза Карадайъ. И припомни, че основната тема на доклада пред конференцията на Движението през 2016 г. бе именно възстановяването на нормалността в политиката. Защото от 2009 г. моделът на управление в страната бе противопоставяне, разделение, омраза, нарушаване на правилата, на Конституцията и законите, на правата и свободите на гражданите.

"Но заедно с това през 2016 г. приехме много важен документ - програмата ни с акцент върху зелената икономика: чист въздух, чиста вода, чисти храни, чиста енергия. Днес това са приоритетите на Европейския съюз.", заяви Карадайъ.

Ние пак изпреварихме времето. Така направихме още през 1989 г. С мирните протести, организирани от затвора от д-р Ахмед Доган, ускорихме падането на комунистическия режим. През 1991 година при наличието на Варшавския договор от трибуната на НС д-р Доган посочи посоката за развитие на страната и приоритетите й - членството на България в НАТО и ЕС, припомни Карадайъ. И заяви, че тогава Движението постигна съгласие по националните цели между парламентарните групи в парламента, а после и в обществото.

С програмата си за зелената икономика ние още през 2016 г. заявихме, че чрез възобновяема енергия в дългосрочен план можем да постигнем енергийна независимост. Нещо, за което говорим днес. Посочихме, че с био земеделие и чиста икономика можем да имаме ускорено икономическо развитие. Но също така и да си гарантираме продоволствена независимост, изтъкна Карадайъ.

Едни се опитват да живеят в носталгията по отминали времена, които ние се надяваме никога да не се върнат - социализма. Другите живеят за отречените модели на джипката и опитите за авторитарна система - ние още през 2017 г. казахме: демонтаж на модела ГЕРБ. Третите - случайни минувачи, казват ние дойдохме да се учим. Че нашата Родина да не им е лаборатория, заяви Карадайъ. И подчерта: "От тази гледна точка ДПС е във времето. ДПС работи дори изпреварващо във времето, а онези не са във времето, дори не са в час."

За нас политическата криза е от 13 години. От 2009 гледаме как се руши държава, държавност и демокрация, заяви още Карадайъ. И подчерта, че именно затова ДПС работи за възстановяване на нормалността в политиката. Това означава да премахнем политиката на реваншизъм, на разделителни линии, на противопоставяне и разделение, на омразата, допълни Мустафа Карадайъ.

Ние казваме вместо лъжа да има национални приоритети и национални цели, вместо омраза - да има диалог между партиите, парламентарните групи, институциите. Нека противопоставим на разделението диалога и съгласието по националните цели и приоритети. Съединението, защото съединението прави силата, заяви лидерът на ДПС.

Той посочи, че страната ни две години няма оперативни програми за европейските инвестиции, защото експертите на ДПС, които подготвиха документите в първите два програмни периода, не са във властта, за да ги напишат.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК