"ЕСТАТ": 8 партии влизат в следващия парламент, ГЕРБ-СДС е първа политическа сила

Няма категорично мнение дали ще се състави редовно правителство след изборите

23.09.2022 | 17:45 Редактор: Ваня Кузманова

Осем партии могат да влязат в следващия парламент. Това показва национално представително изследване на агенция "ЕСТАТ" проведено чрез пряко лично интервю на таблети сред 1005 пълнолетни граждани в периода 10-17 септември със собствено финансиране. 

Според проучването първа политическа сила е ГЕРБ-СДС с над 26 % от гласовете, следвана от "Продължаваме промяната" с близо 17%. Трети са ДПС с минимална преднина пред "Възраждане". С процент по-малко са БСП. Следва "Демократична България". 

Шансове за влизане в парламента имат и "Български възход" и "Има такъв народ", които са малко над 4 процентната бариера.

41% от анкетирани заявяват, че ще гласуват, а 12% са категорични, че няма да го направят. Колебаещите се дали да го направят са цели 40%.

Няма категорично мнение дали ще се състави редовно правителство след изборите. 35% смятат, че е възможно, също толкова са на противоположното мнение. 

Данните са от национално представително изследване на агенция "ЕСТАТ", проведено чрез пряко лично интервю на таблети сред 1005 пълнолетни граждани в периода 10-17 септември със собствено финансиране. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК