За емоцията на Коледа и защо Васко Василев не може да е на празника със семейството си?

Времето около празника е особено емоционално за музиканта, който от години живее зад граница

05.12.2022 | 19:30 Редактор: Ирена Бакърджиева

Днес в рубриката "Пет минути извън новините" ви разказваме за Коледата на един от най-известните цигулари в света Васко Василев. Той се завърна в България за турне в осем града, чиято публика ще потопи в света на класическата музика в седмиците преди едни от най-светлите празници.

Седмици преди Коледа - виртуозният цигулар Васко Василев се завърна в родината си, за да подари на своята публика празник за душата - класическа музика, съчетана с горещи фламенко ритми.

"Решихме, че става студено навън и ще доведем огнена музика, да стоплим хората. Особено с тези проблеми с газта - да свирим гореща музика за гореща публика", сподели Васко Василев.

Времето по Коледа е особено емоционално за музиканта, който от години живее зад граница. И въпреки че казва, че е щастлив навсякъде, защото прави това, което обича и дарява усмивки на хората, Коледа за Васко Василев носи и малко носталгия.

"В момента сестра ми е в Америка, другата в Германия, третата в Австрия, баща ми и майка ми ще бъдат в Испания, аз ще съм в Япония, Zoom ще е положението. Цялото семейство сме музиканти, музикантите работят по празниците. Аз и като дете бях в Москва, така че съм свикнал да не сме винаги заедно всичките, особено с баба ми и дядо ми, но ми липсва, разбира се, един път да сме абсолютно заедно", коментира цигуларят.

"В моето детство нямаше такива неща, комунистическо време, повече се празнуваше по Нова година, но тогава бяха само банани и мандарини. А първият подарък - Формула 1 писта от баща ми и това беше най-хубавото нещо. Родопите, Смолян, елха, много подаръци, храна, пататник, всякакви вкусотии, връщах се при баба и дядо и те готвеха страхотно, от коледната трапеза най-много ми липсва като правят питка с късмети, най-хубавото нещо, парата, сарми, зелеви, лозови", каза Веско Василев.

И у дома Васко Василев добави нова играчка за елхата си, както казва самия той - най-специалната, защото е купена от България.

Той вярва, че духът на Коледа се крие в малките неща, онези, които топлят сърцето и предизвикват усмивки. Като концерт на деца, които пеят коледни песни.

"Емоцията винаги е готин празник, но винаги има малко тъга, защото това е семеен празник, мислиш си за баба и дядовци, баща, майка, сестри и това, че не сме заедно, има лека тъга, защото това е семеен празник и всички трябва да сме заедно. Пожелавам на всички да са заедно, да са щастливи", отбеляза цигуларят.

Васко Василев си пожелава и още - да има мир, сплотеност и вярва в коледното чудо, защото вярата в доброто крепи душите.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева и оператора Иван Ставрев.