Как живописната вила "Аврора" се превърна в къща на ужасите

В нея е живял и творил един от първите български фотографи - Димитър Карастоянов

16.05.2022 | 20:40 Редактор: Елеонора Танева

Как една лъжа на градинар, обявил се за руски граф, съсипва лятната вила на един от първите български фотографи. 

Биляна е фотограф и оператор, потомка на известната фотографска и печатарска фамилия Карастоянови от началото на 19 век. Срещаме се с нея в двора на масивна, вековна и богато декорирана, но занемарена и запустяла лятна вила. Тя е дело на нейния прапрадядо Димитър Карастоянов, син на Анастас Карастоянов, едни от първите фотографи на България. Вилата се е казвала Аврора. Построена е сред гъста зеленина през 1910 година, на 5 км от тогавашните граници на София.

В живописния сега столичен квартал "Павлово", Карастоянов, заедно със своята съпруга Райна, е живял и творил.

"Той подарява тази вила на своята съпруга Райна. Тя прекарват тук предимно лятото. Чести гости са били известни художници, артисти, хора от висшето общество. Събирали са се тук на по чашка, на по приказка", разказва фотографът и оператор Биляна Карастоянова.

Сега сградата е едва забележима на ъгъла на оживения булевард "Цар Борис III" и улица "Александър Пушкин", прикрита зад ламаринени прегради, новостроящи се кооперации, складове и пазар. Дворът е пълен със строителни материали, а прозорците са заковани с дървени плоскости.

"Най-вероятно, доколкото четох, я намират за къща на ужасите или нещо от този сорт. Стряска ги, нормално. Тя е занемарена", не крие тъгата си Биляна Карастоянова.

Тя и семейството ѝ отдавна нямат права над имота, а сегашните собственици са оставили къщата на произвола на съдбата.

"През 1919 година е починал дядо Димитър. И тогава баба Райна остава самичка заедно с децата в къщата. И понеже има голяма растителност в къщата, наема градинар, който да се грижи за нея. Градинарят успява да я излъже. Представя се за граф, който избягал от Русия. Тя се влюбва в него, жени се. Всъщност се оказва най-обикновен руснак. От този брак те имат едно дете и след това има други наследници, които са по друга линия. И в момента къщата е изцяло тяхна, ние нямаме никаква идеална част от този прекрасен паметник на културата", уточнява наследникът.

Въпреки, че официално къщата не се води паметник на културата, Биляна се надява с помощта на хората и общината да успеят поне до някаква степен да върнат живота в лятната вила Карастоянови.

Стените на къщата помнят не една или две истории на рода Карастоянови. В началото на 20 век на прага на вилата любовта откриват Божанка и Божидар, прабабата и прадядото на Биляна.

Димитър Карастоянов е бил придворен фотограф. Негово дело са и уникални снимки на изчезващи сгради в столицата, които в навечерието на Балканската война той издава в албума "Стара София". 

Фамилията Карастоянови се превръща в емблема на българското фотографско изкуство в Третото българско царство. Малко преди Балканската война Иван Карастоянов става депутат, Димитър – военен кореспондент. Въоръжен с фотоапарат, той снима военните действия  от боен самолет над Одрин, а фотографиите му са публикувани в световни издания.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева и Габриел Галчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК