Линия Здраве - 27.11.2022

30.11.2022 | 15:15 Редактор: Таня Харизанова

Репродуктивното здраве е една от темите, които ни вълнуват изключително много! Както в личен, така и в професионален план! Обожаваме децата, но в практиката си непрестанно се срещаме с прекрасни двойки, които години наред опитват да създадат свое поколение, но за жалост без успех.

Според официалната статистика около 150 хиляди двойки у нас имат репродуктивни проблеми, но според специалисти реалният им брой е значително по-висок и надвишава 250 000. Само си представете!

Ние сме около 7 милиона, като махнем 2 милиона пенсионери и около 1 милион деца, остават около 4 милиона души, от тях ½ да са във фертилна възраст – 2 милиона. 250 хиляди двойки означава всяка 3 или 4 двойка! Нараства и броят на децата, родени чрез инвитро, които според данните на Центъра за асистирана репродукция са над 7 500 деца към 2020 г.

България се намира в сериозна демографска криза, определяна често с по-стряскащия термин демографска смърт. Не само, че младите хора масово отиват да учат и често остават да живеят, но и все по-голям брой от семействата, които остават тук, не успяват да се сдобият със свои собствени деца по естествен път. На генетика ли се дължи това или сериозно влияние оказват житейските ни навици и факторите на околната среда?

Какво представлява неизясненият стерилитет? Как се определя и може ли наистина да няма причина за репродуктивните проблеми? Какви са подходът и планът за диагностика и терапия?

За да изясним въпросите, свързани с репродуктивното здраве, поканихме в предаването "Линия Здраве" д-р Александър Калчев, репродуктивен хирург, помогнал на хиляди двойки да сбъднат мечтата си да гушкат свое бебе. Д-р Калчев работи чрез иновативни подходи, които често за България са нови и без алтернатива.

Целия разговор гледайте във видеото!