Линия Здраве - 2.10.2022

04.10.2022 | 18:00 Редактор: Таня Харизанова

Напълняването и затлъстяването са проблеми, които не само водят след себе си редица усложнения и повишават риска от животозастрашаващи заболявания, но и сами по себе си биха могли да са свързани и да се дължат на нарушения в обменните процеси в тялото. В такъв случай диета и упражнения често не водят до желания резултат, докато не се гмурнем дълбоко в извора на проблема.

В тялото ни ежедневно се синтезират редица хормони, които регулират жизнените процеси, гарантирайки нашето здраве. Някои от тях са отговорни за метаболизма на мазнините и въглехидратите и следователно дисбаланс в техния синтез може да доведе до натрупване на излишни килограми. Когато говорим за контрол над теглото, трябва да вземем под внимание хормони като инсулин, лептин, грелин, адреналин, кортизол, тестостерон, естроген, пролактин, тироксин, тиреостимулиращ хормон, соматотропни (STH) и адренокортикотропни хормони, защото всички те оказват влияние върху нашия метаболизъм.

За да разберем повече за сериозността на проблема, за етиологията на затлъстяването, за усложненията и заболявания, до които може да доведе и за ефективните методики за превенция и лечение, сме поканили д-р Светлана Хедер, специалист ендокринолог. Клиничните й интереси са в областта на репродуктивната ендокринология, болести на щитовидната жлеза, диабетология и др.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК