Линия Здраве - 24.10.2021 - пълен запис

Проф. Иво Петров говори за сърдечно-съдовите заболявания

24.10.2021 | 11:00 Редактор: Тодор Петров

Сърдечно-съдовите заболявания са причина номер 1 за смъртност в световен мащаб. В България двама от всеки трима души страдат или губят живота си от сърдечно-съдови заболявания. Една от основните причина е атеросклерозата.

"Заболяванията на циркулацията са характерни за начина на живот за съвременния човек. Най-рисковите групи са тези с генетична предиспозиция - хората с високи нива на лош холестерол в семейството, хората със захарен диабет, хората с наднормено тегло", посочи инвазивният кардиолог проф. д-р Иво Петров в предаването "Линия Здраве".

Той добави и тютюнопушенето към факторите, които водят до по-ранна изява на атеросклерозата. Заседналият начин на живот и стресът също могат да доведат до подобни проблеми.

"Продължителността на живота много се е увеличила и това е другата предпоставка. Колкото повече минават годините, толкова по-голяма е вероятността атеросклеротичният процес да бъде напреднал, тъй като той започва от 16-ата ни година и продължава с течение на времето", обясни още проф. Петров пред Bulgaria ON AIR.

Запитан за есенциалната хипертония, инвазивният кардиолог каза, че в 95% от случаите е многофакторна. Това е саморазвиващо се заболяване.

От думите му стана ясно още, че инфарктите и инсултите възникват без предсказващи симптоми. И в двата случая най-често става дума за прекратяване на кръвотока в артерията, която кръвоснабдява конкретния орган. А една от големите предпоставки е атеросклерозата.

"Миокардният инфаркт е най-тежкото проявление на исхемичната болест на сърцето. Той е последната стъпка на дестабилизиране на коронарната атеросклероза, при която се получава тромб на мястото на стеснението. Когато стеснението е стабилно, тогава типичните симптоми са стягане на гърдите при усилие", заяви проф. Петров.

"Когато имаме засягане на сърдечните или периферните съдове, много често имаме засягане и на мозъчните съдове. Тези пациенти задължително трябва да бъдат подложени на скрининг, за да се види дали има съдова патология в друга зона. Вероятността за това е поне 30-40%", каза още именитият специалист.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК