Задочен спор между ИТН и ДБ на тема "Кой ще носи отговорността за бъдещо правителство?"

ИТН искат да носят еднолична отговорност, категоричен беше Филип Станев

01.08.2021 | 13:54 Редактор: Елеонора Танева

Политическата интрига след предложения за премиер от "Има такъв народ" Пламен Николов продължава. Имена за кабинет няма, но и преговори с евентуални коалиционни партньори не се водят. Политическите сили размениха реплики на тема "Кой ще носи отговорността".

5 дни остават докато мандатът трябва да бъде изпълнен. На този етап обаче няма яснота за парламентарната подкрепа – причината за това е липсата на информация, кои ще бъдат министрите предложени от ИТН.

"Чакаме да видим какво следва. Този процес нас изключително много ни притеснява, защото ние смятаме, че властта в България трябва да се упражнява структурирано, предсказуемо, институционално. И това беше проблемът с управлението на Бойко Борисов, че това всичко не присъстваше там. Ако сега заменим неговия зайчарник с друг такъв процес, в който с някакви черни кутии се вземат някакви решения и изведнъж те се появяват по телевизора, прибягва се до политика на свършените факти – аз не знам всъщност какво сме променили", заяви Христо Иванов от "Демократична България".

Филип Станев от ИТН уточни, че е време да спре деленето на умни и красиви. 

"Ако ще сменяме, изчегъртваме модела ГЕРБ с тясното съдействие на ДПС и го подменяме с друг модел, замаскиран, че сме умни, красиви и градската десница, това е грешен подход. Да престанем да се делим на умни и красиви, грозни и прости, дайте да работим, че тая държава го е закъсала жестоко", коментира Станев.

Христо Иванов призова за поемане на отговорност, ако ИТН не успеят да съставят правителство.

"Спечелил си изборите – честито, Конституцията и политическата логика ти дават на теб мандата – поеми си отговорността. Ако не можеш да конструираш подкрепа, ако не можеш да получиш подкрепа, ако не можеш да убедиш останалите политически сили – поеми си отговорността. Не се опитвай да казваш "аз съм много готин, ние ще си правим каквото искаме, а после вие ще сте виновни, че ние си правим каквото искаме" - не работят така нещата", добави Иванов.

Филип Станев от своя страна заяви, че ИТН искат да носят еднолична отговорност. 

На този етап с по-конкретна позиция са от ГЕРБ и ДПС, които през последните дни са на мнението, че няма да подкрепят следващият кабинет.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
ИТН ще осигури нищо, но от сърце! Само при вида на предложения премиер мутрите в България ужасени ще се разбягат с 250! Сигнализирай за неуместен коментар