Как реагираха политическите партии на кандидатурата на Пламен Николов?

До дни "Има такъв народ" трябва да предложи състав на Министерския съвет

30.07.2021 | 21:55 Редактор: Жаклина Иванова

Първият мандат вече е даден, но отворен остава най-важният въпрос – ще получи ли подкрепа кабинетът "Николов" в пленарната зала. До дни "Има такъв народ" трябва да предложи състав на Министерския съвет и да продължи преговорите с останалите групи в парламента. Вече е ясно, че вторите по численост в Народното събрание няма да подкрепят състав на кабинет на ИТН.

В позиция за Bulgaria ON AIR от ГЕРБ заявиха, че посочването на кандидат за министър-председател на България в последния момент е несериозен политически акт, показващ категоричната неспособност на ИТН да носи отговорност.

От БСП ще решават дали ще подкрепят бъдещото правителство, а решението ще вземе изпълнителното бюро на партията и ръководството на парламентарната група.

Подкрепа от "Демократична България" може и да дойде, но след продължаващите консултации.

"Ще изчакаме да видим как ще бъде презентиран съставът на МС, както и каква програма ще бъде представена. Няма да избързваме с коментар", посочи съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

От Движението за права и свободи също чакат персонален състав на Министерския съвет, за да преценят ще дадат ли подкрепата си.

"Изненада беше Петър Илиев, изненада е и Пламен Николов. Тепърва предстои сложната задача да се представи състав на МС и политики, които ще бъдат следвани. За нас ще са интересни и приоритетите, които ще бъдат представени", коментира Халил Летифов от ДПС.

От "Изправи се БГ! Ние идваме!" са доволни, че обявените от Пламен Николов приоритети съвпадат с техните.

"Искаме да чуем неговите ангажименти за сроковете, в които да се случи съдебната реформа, за начина, по който ще се преизчислят пенсиите, за социалната политика, за подкрепата за фирмите, за приоритетите, които сме обявили. Ще вземем решението след като видим и предложението за  състав на МС", обяви лидерът на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова.

"Тепърва трябва да говорим за правителство, защото хората, които избраха нас, очакват не просто сляпо да подкрепяме някого. Ние имаме определени цели, политики, които излъчихме на площада миналата година. Очакваме някакъв политически акт - било споразумение или нещо друго, или все пак г-н Трифонов да поеме отговорността, защото това е неговата партия", коментира Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Така на практика сигурна подкрепа към момента няма. А правителството трябва да бъде подкрепено от обикновено мнозинство - това означава 50% + 1 от присъстващите. На теория я има възможността при кворум от 121 депутати кабинетът да бъде избран и само с гласовете на ИТН, които са 65, но за стабилно мнозинство са необходими поне 121 депутати.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК