ИТН с поредна грешка, сценаристите на Слави правели фарсова драматургия

Коментар на политолога Цветанка Андреева и журналиста Асен Агов

30.07.2021 | 21:35 Редактор: Здравко Черкезов

Кандидатурата на "Има такъв народ" (ИТН) за министър-председател се превърна в изненада за всички, след като през целия ден за позицията се спрягаше юристът Петър Илиев. Останаха и съмнения, че той е бил заменен с Пламен Николов в последния момент.

"Когато сме в условия на криза, изненадите не са нещо добро. Изненадата, която поднесоха от ИТН, не може да се разчете като особен стратегически или политически ход. По-скоро е отново една политическа или повече пиарска грешка. Това е поредната грешка, от която би трябвало да се поучат", заяви политологът Цветанка Андреева в студиото на "Денят ON AIR".

Тя е на мнение, че идеологията на протеста е започнала да увяхва, като вече "възникват дребни политически битки между отделните партньори" и "общата цел започва да се губи".

Журналистът Асен Агов от своя страна намери за забележително, че от кастинга за политици на Слави Трифонов излезе кандидат за министър-председател, и призова: "Да му дадем шанс. Той очевидно има много силна биография в деловата си дейност като предприемач. И да видим дали от един предприемач става лидер".

Според него през изминалата седмица сме станали свидетели на недозрялост в политиката, при това не само в ИТН, но и в "Демократична България".

"Надявам се сега много бързо да узреят всички в парламента, защото има много съвсем нови хора там. Ако добрите драматурзи от телевизията на Слави смятат, че правят драматургия по този начин - на моменти обратите приличат на обрати от фарсови пиеси, според мен бъркат", посочи Агов пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Андреева вкарването на напълно непознати лица в политиката е грешка.

"Стана синдром да се вкарват непознати лица в политиката. Ние не знаем по какво да съдим за тях и почваме да гледаме бизнес биографиите им. Те не са изминали публичния си път, нямат идеологическа принадлежност. Ако няма един лидер идеологическа ценностна система, която да е популярна в обществото, е много трудно да има доверието на хората", категоричен е политологът.

"Много се надявам, че онези, които имат повече опит в политиката, които са били в парламента, да проявят търпение. Защото всички ние сме били новации в политиката. Били сме в професията си авторитет, но този авторитет не струва пукната пара в политиката. Можеш да станеш за резил за един ден от една глупава фраза", добави Агов. 

Преди дни зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов каза, че политиката е мръсна игра, но според Агов тя е мръсна само тогава, когато се прави от мръсници.

"Не е мръсна работа. Политиката може да бъде много чиста работа, ако всичко се сложи на масата и бъде открито. Неслучайно искат споразумение трите партии ("Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме" и БСП, бел. ред.), от които търси подкрепа ИТН", отбеляза журналистът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК