Нинова: ИТН да обяви състава на кабинета и ще се произнесем окончателно

Не е наша работа какво се случва между другите потенциални партньори, каза лидерът на БСП

29.07.2021 | 14:23 Редактор: Тодор Петров
Нинова: ИТН да обяви състава на кабинета и ще се произнесем окончателно

БСП ще се произнесе окончателно дали ще подкрепи бъдещия кабинет, когато "Има такъв народ" представи състава на Министерски съвет. Това потвърди пред Bulgaria ON AIR лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Какво се случва между другите потенциални партньори, не е наша работа, нека се разберат помежду си, категорична бе тя.

"Вчера имаше среща на експертната група по икономика. Стигнахме до съгласие и подкрепа от страна на колегите от ИТН за 8 приоритета, на които ние като коалиция държим през годините и сме се опитвали в предишни събрания да внасяме тези приоритети, но не бяхме подкрепени тогава от мнозинството  от ГЕРБ", заяви лидерът на социалистите и добави, че разговорите ще продължат.

Първо - държавата да не се отдръпва от ключови сектори, а напротив - да се засили нейната роля на регулатор и помощник на българската икономика. Тук само в частност ще посоча примера с ББР, постигнахме съгласие тя да не се приватизира, а да се преструктурира така, че наистина да стане банка на малкия и среден бизнес.

Второ - намаляване на лицензионни и разрешителни режими, които са в тежест на малките и средни фирми.

Трето - да изготвим национална карта "Образование и икономика". Тя да е както национална, така и регионална за нуждите от кадри на българските фирми, за да осигурим и работеща икономика, и работни места за завършващите млади хора.

Четвърто - намаляване на регионалните различия. Съгласихме се в бюджета за следващата година да осигурим специален фонд, който да бъде насочен към изоставащите региони, за да могат те да наваксат това изоставане. Тук пак в частност ще кажа - сигурно си спомняте нашия Закон за Северозапада, който няколко пъти опитвахме да приемем и не ни подкрепиха.

Пето - за общините: постигнахме съгласие част от данъците да остават на разположение на общините.

Шесто - за износа. Да увеличим капитала на Българската агенция за експортно застраховане за малки и средни фирми, за да помогнем износа на българската продукция.

Седмо - за енергетиката. “Мини Марица-Изток". Искаме от следващото редовно правителство пред Брюксел да внесе искан  за удължаване на срока на работа на "Мини Марица-Изток", като през това време намерим общо решение в полза на работниците от региона.

Осмо - за запазване на ядрената енергетика. 

"Изпълняваме ангажиментите, които поехме - да преговаряме с първата сила, която ще получи мандат по политики и по приоритети, като търсим това, което ни сближава. И след всяка следваща проведена среща да информираме обществото за какво сме разговаряли, за какво сме намерили съгласие, какво остава различно, за да се знае, всичко да е публично. Всичко да е пред очите на обществото и да няма никакви съмнения за някакви договорки и някакви задкулисни разговори", каза още Нинова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК