Остри нападки в парламента ни приближават към нови предсрочни избори

ИТН обвини ДБ и ИБГНИ, че водят страната към нов вот

29.07.2021 | 13:39 Редактор: Здравко Черкезов

Рязък обрат и напрежение в тона на преговорите за подкрепа на бъдещ кабинет. "Има такъв народ" (ИТН) обвини "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ), че водят страната към нови предсрочни избори.

Какъв е "препъникамъкът" за тази промяна в преговорите за кабинет?

От най-голямата парламентарна група - ИТН, излязоха с декларация за финансови манипулации, кражба на интелектуална собственост и нарушение на законите при управление на фирми от служебния финансов министър Асен Василев.

Според партията, през 2008 г. той е директор на фирма за продажба на самолетни билети. Година по-късно фирмата фалира, а министър Василев създава ново дружество. 

"Съдебна техническа експертиза доказва, че новият продукт на Асен Василев е направен въз основа на код от откраднат компютър лично от г-н Асен Василев. Човек, откраднал интелектуална собственост, което е доказано от лондонски съд, не трябва да бъде български министър", заяви зам.-председателят на партията Тошко Йорданов. 

"Всички дела съм си ги спечелил в съда в Ню Йорк, така че няма никакви проблеми. Но това, което мен силно ме притеснява, е защо изведнъж, след като ме каниха три пъти от ИТН, сега изведнъж решиха, че съм силно проблемен. Тук според мен се вижда една много дълга ръка, една много координирана атака на ДПС и Тошко Йорданов", отвърна служебният финансов министър.

Изостри се и тонът и между ДБ и ИТН. Ден след като съпредседателят на ДБ Христо Иванов препоръча от парламентарната трибуна в новия кабинет да бъдат поканени тримата служебни министри Кирил Петков, Асен Василев и проф. Николай Денков, от най-голямата парламентарна група видяха "амбиции за намеса".

"Ние няма да играем по вашите правила! Христо Иванов и Мая Манолова, вие явно не осъзнавате, че с действията си карате Бойко Борисов да се радва и да потрива доволно ръце, защото водите нещата към следващи избори. Изумително е, че не разбирате това", категоричен бе Тошко Йорданов.

"Тласкаме страната към това да се излъчи управление, което наистина може да промени страната. Нека никой да не се опитва да ни прехвърля отговорността за това, че не може да формулира убедителен състав на Министерския съвет", отсече съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

"Изчакахме достатъчно за знаци от ИТН, че няма да има влияние от ДПС и ГЕРБ в следващия кабинет. От днес ДПС започнаха да поставят условия за подкрепа на бъдещия кабинет", каза от своя страна лидерът на ИБГНИ Мая Манолова.

"Ние настояваме за споразумение с ИТН, с което да бъдат разписани политиките, за които ние настояваме", добави тя.

Въпреки позициите на трите парламентарни групи, че нов редовен кабинет е необходим, остава неясно дали той ще получи категорична подкрепа в пленарната зала.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК