ДБ и ИБГНИ разочаровани: Искахме отговори от ИТН, а получихме атаки

Без ДПС и ГЕРБ в новия кабинет и с ясни политически ангажименти, настояха Христо Иванов и Мая Манолова

29.07.2021 | 12:21 Редактор: Здравко Черкезов
ДБ и ИБГНИ разочаровани: Искахме отговори от ИТН, а получихме атаки

В бъдещия кабинет да няма влияния от ДПС и ГЕРБ и да има ясни политически ангажименти, настояха Христо Иванов и Мая Манолова в отделни изявления в кулоарите на парламента.

По-рано те бяха обвинени от ИТН, че тласкат страната към нови избори, защото поставят условия за подкрепата си.

Оставаме в очакване и конструктивни, но поставяме принципни въпроси, коментира Христо Иванов. Той посочи, че тласкат страната към това да се излъчи едно управление, което наистина може да я промени.

Не сме се отказали от това отговорно да опитаме да направим всички опити в рамките на първия мандат да бъде излъчено правителство, подчерта той, цитиран от dnes.bg.

Вместо да получим отговор, получихме набор от персонални атаки, които не правят чест на никого. Искаме ясен политически ангажимент, не просто разговор в посока на Луната, каза Иванов.

Видяхме съмнителна персонална атака, която смесва факти от търговски спор с квалификации от НК. Надявам се, че това е въпрос на неумение от страна на колегите да си подбират тезите, но не получихме отговори на въпросите, които поставихме, настоя той.

По думите му, до момента с ИТН не е имало преговори, а свободни разговори и очакват от тях процесът да продължи.

"Не желаем министерски кресла или участие във властта, но сме категорични, че няма да подкрепим правителство, в което има опит за инсталиране на лица и влияния от ГЕРБ и ДПС", подчерта Мая Манолова от ИБГНИ.

Манолова каза, че това било червена лампичка за ранно предупреждение, защото иначе щял да се подмени вотът на хората.

Нашата подкрепа не е решаваща за следващо правителство, но виждаме нашата роля като гарант да не допуснем такава подмяна, заяви още Манолова. По думите ѝ от днес ДПС вече са започнали да поставят и условия за подкрепа на бъдещия кабинет.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК