Рашков изригна срещу Борисов: Поставял е свои хора в МВР, така печелил избори

От ГЕРБ отвърнаха, че служебният вътрешен министър ги изчегъртвал

28.07.2021 | 16:05 Редактор: Здравко Черкезов

От дълго време в нашата страна не е имало такъв успех да се тушира криминалния вот в изборния ден или преди това. Това обяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Той отчете резултатите от проведената специализирана операция срещу купения вот, проведена в периода между 1 и 11 юли.

Рашков допълни, че данните сочат, че такъв вот в минали години или въобще е нямало, или е бил снижен до минимум.

"Това се признава от абсолютно всички, включително и от партии, които са недоволни от постигнатото на последните избори", добави Рашков, като подчерта, че добрите резултати в противодействието на купения вот са постигнати, защото МВР не е слугувало на нито една политическа партия.

Рашков посочи, че след анализа на данните е станало ясно защо един политик непрекъснато е повтарял "Пак ги бих, на всеки избори аз ги бия".

"Така е бил. С министри, излъчени от политическата партия, която той ръководи, които поставя на този пост, на който съм аз сега, които работят чисто политически. Тоест тласкат органите на МВР, които по дефиниция и закон са деполитизирани, в предизборна битка да защитават политическите интереси на една-единствена партия в тази страна. Ето така е побеждавал този човек", подчерта той, цитиран от dnes.bg.

Силовият министър определи като манипулация твърденията на ГЕРБ, че служители на МВР са задължавали граждани да подписват декларации преди изборите на 11 юли и поясни, че са били съставни предупредителни протоколи.

Той коментира и вулгарните изрази, които лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов използва в Бургаско по негов адрес.

"Не е необходима никаква експертиза на онези звукозаписи, в които наричаше председателя на парламента по унизителен начин или пък в разговора с Томислав Дончев. Той говореше неща, които не са достойни да се коментират изобщо", подчерта служебният министър.

Депутати от парламентарната група на ГЕРБ-СДС пък ще инициират създаването на временна анкетна комисия, която да проверява действията на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков по време на предизборната кампания.

Според ГЕРБ техни членове и симпатизанти са били подлагани на натиск от МВР по време на изборите, като имат информация за общо подписани около 14 хил. предупредителни протокола.

Документите обаче няма как да бъдат показани, защото не се връчват на човека, срещу когото са издадени, посочи Мануил Манев.

От ГЕРБ нападнаха и вътрешния министър заради твърденията му за незаконни подслушвания на протестиращи и опозиционни политици.

"Преди два месеца, с една медийна бомба започна темата с подслушванията. Тази тема беше преекспонирана с една единствена цел – да се удари и изчегърта една определена политическа партия и това е партия ГЕРБ", посочи Десислава Атанасова. Ето защо тя се закана ГЕРБ да инициира непрестанни изслушвания на Рашков в парламента.

"Не чухме нито един факт, почиващ на някакво доказателство, че такива незаконни подслушвания са били осъществявани. Има доклад на Бюрото за контрол на СРС, който отрича тези твърдения, както и прекратено досъдебно производство от прокуратурата поради липса на доказателства", каза още Атанасова. Според нея служебният министър ползва трибуната на МВР, за да прави внушения.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК