Различията за пенсиите и бюджета провалят съставянето на кабинет?

ИТН не смята, че тази година може да има по-високи доходи за пенсионерите

28.07.2021 | 13:43 Редактор: Тодор Петров

Възможно ли е различните виждания за актуализацията на пенсиите да бламират подкрепата за следващия редовен кабинет и да доведат до нови предсрочни избори? 

Партиите са категорични, че доходите на пенсионерите трябва да се повишат, но според "Има такъв народ" това не може да стане тази година.

Търси се вариант пенсиите да се увеличат чувствително още от 1 октомври, без всички работещи да платят прекалено висока социална цена за това. Движението на Мая Манолова настоява за преизчисляване на пенсиите на база осигурителния доход от 2018 година, а от БСП искат същото. 

Победителят в изборите - "Има такъв народ", обаче вижда пенсионна реформа догодина. В същото време служебният кабинет предложи актуализация на бюджета, която предвижда средно увеличение на пенсиите с 12,5% . 

"Това е една скромна промяна, но поне тя трябва да бъде направена от 1 октомври, ако не съберем достатъчна подкрепа. Категорично трябва минималната пенсия да стигне 369 лв. при това преизчисление, защото проектът, който предлага сегашният служебен министър, на практика ще ощети част от пенсионерите", заяви Манолова от името на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Констатираме огромна степен на съвпадение между програмите на нашата партия и "Има такъв народ", особено що се касае до социалната сфера. Другото, което се предлага от служебния кабинет, също е положителна стъпка, но то не възстановява справедливостта", каза депутатът от БСП Ирена Анастасова.

Служебният министър на икономиката Кирил Петков намира за прекалено консервативна политиката на "Има такъв народ" по отношение на пенсиите. И това е едно от основните му разминавания с хората на Слави Трифонов.

"Според нас, няма как едновременно бюджетът да е по-консервативен с големи стъпки, от друга страна хем към пенсионерите да не се дадат тези средства, хем към работодателите да се тръгне с по-консервативна политика, хем да борим 8 млрд. черни пари", смята Петков.

Партиите в парламента категорично стоят зад своите проекти за пенсионна реформа, предложената актуализация на бюджета от служебния кабинет е някакъв компромисен вариант, но пък ГЕРБ е твърдо против.

"Категорично казвам: Ние актуализация на бюджет на служебно правителство няма да гласуваме", отсече лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Така липсата на съгласие за парите на пенсионерите може да бламира подкрепата към правителство на "Има такъв народ". 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК