Имената на партиите: Какво искат да ни кажат политиците?

"Хората реагират остро, самите партии са повод за социална ирония", каза доц. Владислав Миланов

27.07.2021 | 08:29 Редактор: Искра Ангелова

Политическите партии у нас показаха, че обичат да експериментират с имената си. Някои от тях така и не попаднаха на на правилните и продължават да търсят нови. Как тълкуваме абревиатурите на политическите партии?

"Голяма част от тези абревиатури показват една непремисленост и политическите партии разбират това едва, когато станат повод за обществен присмех. А абревиатурите като вид езикови съкращения - са много важен елемент. Важно е, когато една политическа партия избира своето наименование - да премисли това как ще изглежда като съкращение", каза доц. Владислав Миланов от Факултета по славянски филологии на СУ "Св. Климент Охридски" в студиото на "България сутрин".

По думите му това у нас винаги става със закъснение и има комичен ефект.

"Хората реагират остро, самите партии са повод за социална ирония, най-вече в социалните мрежи. Видяхме, че е проблем дори как ще бъде преведено едно наименование в публичното пространство. Видяхме, че създава грижа, когато трябва да бъде разтълкувано пред европейските институции. Името на партията е като името на човека. То трябва не само да носи послания, но и да бъде много премислено, много точно и адекватно", допълни доц. Миланов в ефира на Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че партиите трябва да са наясно с посланията, които искат да изпратят към хората.

"Едно наименование на политическата сила да съдържа онова, което е най-характерно за партията и което носи идеологията на партията. Да си дават ясно сметка, че провокациите не достигат до хората, така както самите политици очакват и че този маниер да бъдат интересни - не може да бъде приеман еднозначно в обществото", сподели той.

Доц. Владислав Миланов смята, че отвъд имената има много проблеми, които политическите сили трябва да решат.

"Речевата агресия, на която ставаме непрекъснато свидетели, клишетата, зад които евтино и уютно се крият българските политики. Онзи политически жаргон, който създадоха и не достига до хората - той е големият проблем. Послания, които са или прекалено абстрактни, или прекалено специализирани. Разговорната небрежност много лесно навлезе в речта на политиците и това я направи невинаги уместна", категоричен е доцентът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Писател
преди 2 години
Нищо повече от това , че са прости гъби. Сигнализирай за неуместен коментар