Вкараха ли си автогол партиите, които не искат постове в бъдещия кабинет?

ИТН бяга от злободневните теми, коментират социологът доц. Антоний Гълъбов и политологът Калоян Велчев

26.07.2021 | 21:45 Редактор: Елеонора Танева

В преговорите, които се водят за бъдещото правителство, не се поставят актуалните за обществото теми, а се акцентира на законодателни инициативи. Около това мнение се обединиха в студиото на "Денят ON AIR" социологът доц. Антоний Гълъбов и политологът Калоян Велчев.

"Кризата е зад ъгъла. Ако аз трябваше да посреднича във воденето на преговорите, щях да търся възможности за постигане на съгласие по критичния дневен ред на България до края на годината. На срещите обсъждат закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура. А това ще доведе до хаос и прехвърляне на множество дела, на някои ще им изтече давностният период. Някои олигарси и техните пари ще останат извън правосъдието", категоричен беше доц. Антоний Гълъбов.

Той определи като важни теми в дневния ред на парламента изслушването на премиера, конкретика дали има неотложна нужда от актуализация на бюджета.

"Ние сме на няколко седмици време, в което легално избрано правителство ще носи отговорност за случващото се в България. Приоритизирането  на съдебна реформа оставя неприятното усещане, че част от това, което се говори, е по-скоро игра с публиката", добави Гълъбов.

Според политолога Калоян Велчев, е странна ситуацията, в която преговори се водят, но незнайно от чие име.

"Фактът че "Има такъв народ" преговарят от името на правителството, което не знаем какво ще бъде, е притеснителен. Министър-председателят трябва да води преговорите. Това може да доведе до спънки при разговори след връчването на мандата. За да се гарантира по-дълготраен живот на бъдещ кабинет, думата "коалиция" трябва да се използва, въпреки че старателно се избягва", коментира Велчев пред Bulgaria ON AIR. 

Доц. Гълъбов подчерта, че е време държавната администрация да заработи след чистката, извършена от служебното правителство.

"Имаме много промени в държавната администрация - държавата и администрацията спряха да работят. Правителството трябва да успокои хората, че чистката свърши и ще започне работа", уточни Гълъбов.

И добави, че реално служебният кабинет е отговорен само пред президента, който не е отговорен пред никого. 

Калоян Велчев е убеден, че след като стане ясно името на кандидата за премиер на ИТН, ще има нов тласък на разговорите между политическите сили.

"Изненадани ще има, това ще доведе до допълнителни разговори, но и трябва да се отстъпи инициативата на бъдещия премиер да води разговорите", посочи политологът. 

Според него партиите, с които ИТН преговаря, са си вкарали автогол като не са поставили условия.

"Не беше правилен ход решението да не търсят свое представителство в бъдещ кабинет. Това можеше да бъде банка за кадри, които да бъдат полезни", коментира Велчев.

"Останалите партии решиха да не плащат данък обществено мнение, да не бъдат обвинени, че се борят за постове. Те го направиха двулично, не предложиха своите имена и хората останаха с впечатлението, че другите политически партии нямат експерти", допълни доц. Гълъбов. 

И двамата бяха категорични, че нови предсрочни избори биха били най-лошият вариант. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 2 години
От толкова посредствени хора като чалгарите не можете да очаквате да извадят мъдреци ! Най-много да изкарат прислужници на сараите. Ееееех, бедни ми "такъв народе" ! Още дълго време ще те оно.ждат оли.гоф.рените на България ! Сигнализирай за неуместен коментар