Румен Христов, ГЕРБ-СДС: Ще сме конструктивна, но много силна опозиция

Лидерът на СДС не вижда дълъг хоризонт пред евентуално ново правителство

22.07.2021 | 21:29 Редактор: Здравко Черкезов

Демократичната държава има нужда не само от управляващи, има нужда и от опозиция. Силната опозиция значи качествено и добро управление. Смятаме да бъдем конструктивна, последователна, отговорна, но много силна опозиция. С експертизата, която има ГЕРБ със своите министри и експертизата, която има СДС, ще отговорим на очакванията за една силна опозиция. Това заяви депутатът от ПГ ГЕРБ-СДС и лидер на СДС Румен Христов в студиото на "Денят ON AIR".

Едно от първите действия на ПГ ГЕРБ-СДС в 46-ото Народно събрание бе да бойкотира последните гласувания по време на първото редовно заседание и да напусна пленарната зала. Христов определя тези действия като нещо "обичайно за парламента".

"Това, което ядоса ПГ на ГЕРБ-СДС, беше неодобряването на едно от имената на комисията, която ще разследва сблъсъците между протестиращи и полицията - Младен Маринов. Всяка ПГ да предлага членове на комисията по свое усмотрение, но това не бе спазено", обясни лидерът на СДС.

Причината за неодобрението е "конфликт на интереси", но според Христов би следвало и други участници в същата причина да не бъдат одобрени, тъй като били активни участници в протестите миналото лято. 

"Ние сме с разбирането, че когато се обсъждат въпроси, които са популистки и за пред медиите, ние винаги искаме пряко предаване по националните телевизии и националното радиоМного им се иска явно на някои народно представители да поговорят от трибуната и да ги покажат по телевизията, и да ги чуят по радиото", посочи иронично депутатът от ПГ ГЕРБ-СДС.

По отношение на пресъздадената комисия по ревизията, известна като комисията "Манолова", Румен Христов смята, че разглежданият срок трябва да не е 5, а 10 години, като по този начин ще бъдат включени и първото правителство на Борисов, правителството на Орешарски и второто правителство на Борисов.

"Нямаме притеснения да бъдем проверени като част от "Реформаторския блок". Предполагам, че и Христо Иванов, който беше министър в "Борисов 2",  няма", каза лидерът на СДС пред Bulgaria ON AIR.

Христов даде задоволителна оценка на служебното правителство: "Свършиха в известен смисъл ангажимента си по отношение на изборите. По отношение на здравната реформа и ваксинацията - провал."

"Спомням си какъв вой имаше в предишния парламент за бързото решение за внасяне на ваксини Sputnik V, защото не сме обезпечени достатъчно. Направи се невъзможното да се осигурят по-качествени ваксини като Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson. Бяха осигурени, стоят на депо и не се използват. Ще бъде кощунство, ако не се използват и бъдат бракувани", категоричен е депутатът от ПГ ГЕРБ-СДС.

Лидерът на СДС не вижда дълъг хоризонт пред евентуално ново правителство с мандат на "Има такъв народ".

"Зависи от мнозинството, което застане пред него, зависи и от програмата, която ще изпълняват. Много е шарено мнозинството от гледна точка на идеологиите, които имат различните формации, и затова смятам, че няма да му е дълъг хоризонтът", завърши Христов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Какво сдс бе ***! То умря през 97-***! Крадци! Сигнализирай за неуместен коментар