Създадоха комисия за "Росенец" на фона на първия бурен дебат в 46-ото НС

"Колкото и да правите дебати, не можете да вземете едно решение без ДПС", коментира Тома Биков от ГЕРБ

22.07.2021 | 13:49 Редактор: Жаклина Иванова

Вторият работен ден на 46-ото Народно събрание започна по предварителния дневен ред. Като за начало депутатите приеха да се създаде комисия, която да преразгледа текстовете от правилника за работа, които затрудняват дейността на парламента.

Като втора точка беше включено създаването на Комисия по казуса "Росенец". Тя е по искане на ДБ, а целта ѝ е да установи имало ли е действия или бездействия на компетентните органи относно незаконни строежи и обекти на територията на лесопарк "Росенец". Такава комисия беше създадена, но на фона на първия бурен дебат в 46-ото НС.

"Темата е защо е възможно за определени хора законът да се изключва. Това е чума, а нейният корен е политически. За да няма политизация, аз няма да бъда член на комисията", посочи съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Същевременно от ДПС видяха опция за разширяване на обхвата на комисията.  

"Предлагам да се разшири обхватът на комисията за цялата територия на община Созопол", каза депутатът от ДПС Севим Исмаил.

И спорът започна по същество.

"Това е българският бряг. Този офицер на НСО хвърли българския бряг в канавката. "Росенец" ще бъде отделна комисия", заяви Иво Мирчев от ДБ.

"Пак не искате да разберете - ние ще бъдем настоятелни. Темата е действие и бездействие. Аз твърдя, че емблематичният пример е Иво Прокопиев", уточни Йордан Цонев от ДПС.

"Росенец е символ за завладяна държава. Апропо, този феномен не може да бъде разследван като няма специална комисия, която да установи как институциите твърдят, че кеят е от 80-те години, а сателитните снимки показват, че няма", подчерта Антоанета Цонева от ДБ.

И скандалът продължи, но с обвинения и зависимости.

"Има ново статукво. Знаете какво се случва отзад, ще се види след няколко дни... Колкото и да правите дебати, не можете да вземете едно решение без ДПС", категоричен бе Тома Биков от ГЕРБ.

"ДБ имат своята инициатива и ние ще я подкрепим, ДПС имате друга - внесете я и ние ще я подкрепим. Уважаеми от ГЕРБ, всичките тези безобразия са се случвали по ваше време", коментира Крум Зарков от БСП.

В крайна сметка предложението за комисия беше прието в първоначалния му вариант със 193 гласа "за", а отхвърлена беше идеята за разширяване на обхвата.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Диана
преди 2 години
Започнаха пазарлъците. Сигнализирай за неуместен коментар