"Има такъв народ" кара политически пубертет, ГЕРБ ще бъде агресивна опозиция

Коментар на доц. Александър Христов и Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации

22.07.2021 | 09:08 Редактор: Тодор Петров

Новите депутати се заклеха в парламента, а доайенът Мика Зайкова ги призова този път да съставят правителство. Липсваше обаче официално обръщение от страна на президента Румен Радев. Какви бяха скритите послания в първия парламентарен ден на 46-ото Народно събрание? 

"Целият Министерски съвет беше там, което е сигнал за приемственост. Това е важно точно в този момент, защото накъсването на последователността от едни политики в други беше факт", заяви доц. Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации.

В студиото на "България сутрин" той подчерта, че на "Има такъв народ" им е трудно да започнат нормална комуникация с публиката и медиите. 

"Като че ли карат форма на политически пубертет. Правят неочаквани действия, сърдят се, на другия ден са по-конструктивни. Може би е нормално за новосформирана политическа сила, която влезе в парламента през парадния вход. Необиграността на хората вътре по отношение на общуването с медии и публики... Пуснаха фишек с проектокабинет, той много бързо беше оплют. Нещо напълно очаквано. Сега го дават доста по-кротко", обясни доц. Христов.

Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации отбеляза, че вчера видяхме малко по-спокоен и умерен тон. Според него я няма онази конфронтация от 45-ия парламент.

"Президентът нямаше реч, но беше доста активен по време на изборите и преди полагането на клетвата. Имаше знакови послания, които не беше нужно да бъдат преповтаряни. Един от най-симпатичните моменти беше, когато президент и министър-председател вървяха пеша до парламента. Това показва някакъв вид нормалност и близост, отношение към държавността", коментира Киряков пред Bulgaria ON AIR.

Той се съгласи с доц. Христов, че от ИТН минават през фаза на политически пубертет, но отбеляза, че имат по-зрял публичен натиск. 

"Очакван ли е кабинетът? Да. Заявката за следващите 14-15 дни, че ще го направят с консултации, важен елемент беше създаването на мостове", изтъкна той.

"ГЕРБ е в изолация, нормално е да сочат с пръст останали. Въпросът е дали може да доведе до кабинет зрелостта, която вчера беше демонстрирана от така наречената четворна коалиция", каза още Киряков.

"ГЕРБ могат да бъдат доста активни и агресивни в опозиция. Могат да провокират дискусии, на които управляващите трудно биха могли да издържат. Това ще е техният тон. Това ще е начинът, по който ще опитат да се върнат на бял кон", коментира на свой ред доц. Христов.

Той подчерта, че математиката принуждава партиите да влязат в диалог. Отхвърлянето му е самоубийствен ход, убеден е събеседникът. 

"Ако искаме този парламент да продължи, а виждаме все повече политически сили да изявяват такова желание, трябва да се влезе в договорки, които могат да произведат що-годе стабилно управление", поясни доц. Христов.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
ИТН ми звучи като терминално устройство Сигнализирай за неуместен коментар