Мартин Димитров: ДБ направи голям жест към ИТН с подкрепата за Ива Митева

България трябва да има правителство, но не на всяка цена, категоричен е депутатът

21.07.2021 | 21:54 Редактор: Елеонора Танева

От "Демократична България" направихме сериозен жест към "Има такъв народ", като подкрепихме кандидата им за председател на Народното събрание - Ива Митева, макар че нямаше предварителни консултации". Това заяви депутатът Мартин Димитров в студиото на "Денят ON AIR". 

Той изрази надежда жестът им да бъде разбран правилно.

"Подкрепата за Ива Митева беше знак за готовност за диалог, за отвореност. Но и знак, че ние няма да отстъпим от най-важните реформи, които искаме", уточни Димитров.

Според него България трябва да има правителство, но не на всяка цена.

"Трябва да има кабинет, който да е готов да свърши най-важното. В бъдещите консултации трябва да се включват най-важните реформи - съдебна, запушване на пробойните в бюджета, дигитализацията. След това по конкретните мерки трябва да си намерят министри, които биха извършили тези реформи", конкретизира депутатът пред Bulgaria ON AIR. 

Той е на мнение, че ИТН трябва да инициират преговори още тези дни, при това с всички парламентарни партии.

"Трябва да се извадят дълбоките реформи на масата и да се види кой би ги подкрепил. Картите трябва да се поставят открито. Идеята на "Демократична България" е всяка една партия в НС да обяви приоритетите си. Ако някой не ги подкрепи - да обясни защо", категоричен беше Мартин Димитров.

Сред приоритетите, за които ДБ ще настояват, са за смяна на този състав на Висшия съдебен съвет, смяна на главния прокурор, промяна модела на съдебната власт, така че да няма намеса от страна на политиците.

"Приоритетите не са наши, а на протеста - това поиска българското общество, което разбра, че сме зациклили. И ни даде насока. Ако не се направят тези важни реформи, същите тези протести ще се възобновят", прогнозира Димитров.

Според него бъдещото правителство трябва да наподобява модела на служебното.

"Ако един бъдещ постоянен кабинет се създаде по същия начин като служебния, има шанс да издържи по-дълго", убеден е народният представител от "Демократична България".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК