"Барометър": ГЕРБ/СДС изпреварва ИТН с 4%, "Българските патриоти" влизат в НС

БСП запазва третото място преди изборите на 11 юли

24.06.2021 | 11:34 Редактор: Тодор Петров

Три седмици преди изборите политическите нагласи на избирателите остават фрагментирани и динамични. Това показва проучване на "Барометър България", проведено през периода 18-23. На фона на динамично променяща се обстановка нагласите за гласуване търпят леки промени, но прогнозите отново са за шест-седем партии в следващия парламент и несигурност в създаването на стабилно правителство. 

Последните седмици не оказват драстична промяна в нагласите на избирателите дали изобщо да гласуват на изборите на 11 юли 2021 г. Наблюдава се съвсем леко покачване на броя твърдо решили да отидат до избирателните секции, но се запазва относителния дял на колебаещите се, които могат да окажат влияние върху резултатите от вота.

Три седмици преди изборите ГЕРБ/СДС е първа политическа сила с 22,5%. Втори са от "Има такъв народ" с 18,2%. Резултатите на тази политическа формация ще бъдат доста непредвидими до самите избори, защото трябва да се има предвид, че от една страна тя има потенциала да привлича т.нар. колебаещи се избиратели и "наказателен вот", но от друга страна точно този тип гласоподаватели остават  абсолютно непредсказуеми до самия изборен ден, смятат от "Барометър".

БСП запазва стабилни позиции на финалната права преди 11 юли. По всяка вероятност БСП отново ще се нареди трета, като поне за момента успява да повиши леко резултата си дори и при потенциалния отлив на избиратели към новата крайно лява формация на Жан Виденов.

ДПС могат да разчитат на 11,6% от вота в България. Въпреки амбициите си "Демократична България" няма да успее да изпревари ДПС, прогнозира от "Баромеър". В рамките на страната формацията може да разчита на 9,1% от вота.

Според данните за нагласите в страната "Българските патриоти" също ще бъдат фактор в бъдещия парламент. Възродената патриотична коалиция към момента привлича подкрепата на 6,4% от избирателите и се превръща в лице на значимия дял от патриотичния и националистически вот в страната, който беше останал без представителство при предишните избори.

Последната формация, чието присъствие в парламента зависи изцяло от колебанията на избирателите, е "Изправи се! Мутри вън". Към момента формацията е на границата на бариерата с 4,3%. 

*Проучването е проведено на територията на Република България и не включва нагласите на гласуващите извън страната.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК