Доц. Киселова: Рокадите на служебния кабинет са законни, подлежат на съдебен контрол

"Депутатите не могат да си позволят "избори до дупка", смята експертът по конституционно право

24.06.2021 | 09:00 Редактор: Тодор Петров

Служебният кабинет направи редица рокади по високите етажи на властта. Експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова заяви в студиото на "България сутрин", че то има пълноценни правомощия като всяко друго правителство. 

"Рокадите са законни, но друг е въпросът дали те са целесъобразни. Напрежението в управлението не е от последния месец. Голяма част от ръководителите са свързани с предишните управляващи и поради това има много по-голяма гласност. Всички актове на правителството подлежат на съдебен контрол. Няма пречка част от тях да бъдат оспорени, ако има проблем със закона. Такива не виждам", коментира доц. Киселова. 

Президентска република

"Трябва да се каже първо как изглежда България в контекста на членството си в ЕС. Всички държави членки, с изключение на Франция, са парламентарни. Невярна е тезата, че парламентарното управление влече корупция. Корупция има и в президентските републики. Президентската република е екзотична идея, която се подхвърля в предизборната кампания", смята експертът по конституционно право.

По думите ѝ въпросът е кой контролира изпълнителната власт и от това дали е един човек или парламентът я контролира може да търсим последиците как придобиват публичност нюансите на управлението. 

"Парламентът е стъклена къща, има достатъчно възможности журналистите да имат достъп до информация и до депутатите. Парламентарното управление е по-демократично, защото включва възможности опозицията реално да въздейства", подчерта доц. Киселова пред Bulgaria ON AIR.

Има ли реваншизъм в действията на служебния кабинет?

Всеки министър може да прави вътрешни проверки и промени. Ще има резултатност, когато се установи, че има нарушения на законите. В последните 12 години, с едно изключение през 2013-2014 г., ние бяхме управлявани от лидери, които бяха предимно от една партия. Разбирането на ГЕРБ, че само тя доминира и нейният лидер винаги е прав, доведе до това голяма част от гражданите да не са съгласни с този модел на управление. Проблемите вече са на масата, но партиите не казват какви решения предлагат. 

Законът "Магнитски" и разширеният списък на служебния кабинет

"Българската държава не признава на своя територия прилагането на този закон, но поради това, че може да бъдат сериозно засегнати банки, които оперират на българския пазар, служебното правителство създаде списък от хора, които могат да доведат до проблеми за банките", обясни доц. Киселова.

Избори 2021

Тя е на мнение, че резултатите от изборите няма да се повторят. Дори и да са близки до тези от 4 април, разбиранията на депутатите щели да бъдат други. 

"Не могат да си позволят "избори до дупка". Трябва да се търси формула, по която да се управлява при по-разпокъсан кабинет. Да, министри от служебното правителство може да останат в редовното. Това е въпрос на решение на онзи, който ще получи доверието да предложи състав на правителство", каза още доц. Киселова.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
2 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Медиен шум са тези проверки за съжаление, нищо повече. Една предизборна кампания, от която нищо няма да произлезе. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
доц. Киселова....името говори много Сигнализирай за неуместен коментар