Захариева: Управляваме три кризи, като в последната година е една от най-тежките

Няма нищо странно и необичайно в така наредилата се политическа ситуация, добави тя

13.04.2021 | 16:57 Редактор: Жаклина Иванова
Захариева: Управляваме три кризи, като в последната година е една от най-тежките

"Един министър, както и хората, които са политици, трябва винаги да бъдат готови да сменят своята позиция. Това е демократичният принцип", така коментира своето избиране като народен представител в 45-ото Народно събрание действащият министър на външните работи Екатерина Захариева пред БНР.

"Между нас и втората политическа сила, партията на г-н Слави Трифонов, има 8,5% разлика. В същото време ГЕРБ имаме по-малко народни представители и по-малко гласове от предишни избори, но резултатът все пак е безспорен. Трябва да се отчете обаче, че разликата между нас и втората политическата сила беше много по-малка през 2017 г.", коментира изборния резултат бъдещият депутат. 

"На тези избори ГЕРБ спечели в 24 от 31 района и в 169 общини",  подчерта Екатерина Захариева. 

Според Захариева резултатът се дължи главно на последните четири години в управлението, които "донесоха доста негативи".

"Ние управляваме от 2009г, управляваме три кризи, като в последната година е една от най-тежките. Ние си правим анализи, отчитаме позитивните и негативните тенденции", допълни тя.

Целите на бъдещето правителство Екатерина Захариева оформи с принципа, че "правителството не е правителство само на част от българските граждани. Ние имаме отговорност не само към нашите избиратели, тези 840 хил. души, а имаме отговорност и към останалите български граждани, защото като най-голяма политическа сила ние трябва да предложим кабинет и да направим стабилно управление, тъй като кризите не са си отишли". 

Вицепремиерът в правителството, излъчено от 44-тото Народно събрание,  коментира, че тя самата не е опция за министър-председател и че такива разговори с нея не са водени. 

"Опциите са на масата, обсъждали сме ги. Премиерът още през лятото каза, че би се занимавал с партийната дейност, като варианти и без него, като министър-председател, се обсъждат", коментира Захариева.

"С много имена се спекулира, нека да имаме малко търпение. Съвсем скоро, когато дойде нормалният цикъл на така наречената "рулетка" и ни се връчи мандата за съставяне на правителство, ще станат ясни някои от тези неща", добави тя.

"Нека всички политици да са на нивото на гласуваното им доверие. Няма нищо странно и необичайно в така наредилата се политическа ситуация и се надявам да седнем сериозно, спокойно и да започнем да си говорим "за" какво сме. Защото преди изборите слушахме от другите партии само как ще работят "срещу" ГЕРБ, а не в полза на какво", акцентира Захариева.

Екатерина Захариева, която е избрана за депутат от 13-МИР Пазарджик, коментира, че в област Пазарджик ще продължат работите по "водоснабдяване и канализация, програмата за саниране, ще продължим да работим по образованието. Открихме с министър Вълчев новото училище в село Бирково, те отчитат това, което ние правим".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Иван Митев
преди 2 години
Силата на партия ГЕРБ е усилената работа за национален икономически прогрес.Правителството на партия ГЕРБ е с политически провал, защото е със съгласие за неправилна държавна употреба на лева.При всякакъв национален икономически прогрес, допусканата съдбовна държавна грешка е с вредно влияние за всеки и подсигурява политическия провал на правителството.За устойчив просперитет на Република България е необходима подобрена държавна употреба на лева.Защо партия ГЕРБ запазваше държавната гр ... Сигнализирай за неуместен коментар