Умно село: Всички четат Валери Петров

Епизодът от поредицата е своеобразен поклон пред забележителния поет, преводач и хуманист

05.12.2021 | 20:33 Редактор: Здравко Черкезов

Рядък шанс е за различни поколения българи да видят любимия си автор "на живо", тъй като Валери Петров винаги е избягвал появата си пред камера. Искрен, човечен, мъдър, по детски откровен е поетът в епизода от поредицата "Умно село“, заснет в навечерието на 90-ата му годишнина

"Всички четат Валери Петров" е внушението на филма, защото винаги ще има будни, мислещи, "хвърчащи" хора от всички възрасти, обитаващи пространството, създадено от автора - на поезията, на театъра, на киното.

Камерата на "Умно село“ е запечатала ценни кадри от матинето, с което приятели и почитатели на поета отбелязват юбилея му - импровизиран спектакъл с откъси от пиеси, стихове и басни. В него блестят Ицко Финци и Илка Зафирова с неповторимия рефрен от шеговитата песничка на Валери Петров "Но да се живее все пак е възможно, това е доказано експериментално".

Споделеното от него винаги си струва да бъде чуто – защото няма как мъдростта, отговорността към словото и богатството на неговата личност да бъдат оспорени. 

"Времето и вечността са сестри. Първата бързо се влюбва, зачева и ражда. А втората – вечността, е безплодна. Но от време на време си харесва някое от рожбите на времето и я осиновява... То е много рядко – по-често тя ще попрелисти това, няма да й хареса онова… и току виж дори няма да прочете нищо от теб. А ние – не че се борим за вечност… но просто ни се ще, човешко е, да поискаш за известно време да продължиш съществуването си на тази грешна земя…", споделя тази ярка личност. 

Гледайте целия филм от поредицата "Умно село" във видеото.