"Възгледите на две кралици" – Славка Славова и Таня Масалитинова

Златният епизод от "Умно село" ни запознава с гранддамите на българския театър

28.11.2021 | 20:43 Редактор: Здравко Черкезов

Едната е изживяла красиво и охолно юношество във Варна, а другата е руска дворянка с грузинска кръв. Двете заедно имат повече от 100 години професионална дейност. В годините техни партньори са колоси като Спас Джонев, Андрей Чапразов, Асен Миланов, Йордан Матев, Мила Павлова, Апостол Карамитев, Георги Георгиев-Гец и др.

Това са обичаните гранддами на българския театър Славка Славова и Таня Масалитинова, които са главни действащи лица в епизода от поредицата "Умно село", озаглавен "Възгледите на две кралици".

Когато идва демокрацията, някогашните кралици на сцената падат в плен на пазарните условия и се превръщат в Пепеляшки. Ала без мрънкане и хленч се разделят с кралските одежди и с позлатата на Народния театър и отпрашват по сцените на страната с ентусиазма на аркашките от първите пътуващи театрални трупи.

"Това е ваш’то място, лейди Стюарт", залива се от смях Славка, подавайки "десницата си кралска" на Таня, и посочвайки ѝ мястото до себе си в тесния микробус, който отнася днешните баби-отровителки от театралната комедия "Арсеник и стари дантели" към Ботевград, Правец или Хасково. Вратите хлопват, а моторът забоботва.

"Сломени са на моя дух крилете…не блазни ме величието вече!", въздъхват кралиците на българския театър.

Микробусът потегля по пътищата на родината. Двете дами са същинско Perpetuum mobile, в чиято дрямка на задната седалка на равни тласъци се прокрадва шепота на класика: "Ще светиш на сцената като кралица…Кралица беше и кралица ще си останеш…". 

Гледайте целия филм от поредицата "Умно село" във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК