Десислава Минчева – Аве: Нещата се наместват едва тогава, когато разбереш кой си

Една от големите дами на съвременната българска живопис е в главната роля във филма „Семейни черти”

20.06.2021 | 20:30 Редактор: Тодор Петров

Във фокуса на документалната поредица „Умно село“ по Bulgaria ON AIR този път е една от големите дами на съвременната живопис, която през м.г. стана носител на наградата „Захари Зограф” за високи постижения в изобразителното изкуство. Десислава Минчева, или Аве, както я наричат всички, е едва втората жена-лауреат на авторитетния приз в половинвековната му история.

В живота голямата художничка е непосредствена, любопитна, решителна и безкомпромисна – част от „семейните черти”, с които е „обременена” като дъщеря на Калина Тасева – епоха в живописта, и Юлий Минчев – един от най-изявените български графици, участник в Отечествената война и носител на кръст за храброст.  Работохолизмът е сред основните семейни черти на фамилията - 94-годишната Калина Тасева, родственица на Яне Сандански и други комити, и досега прави изложба всяка година, макар да рисува от леглото си.

За тежестта да растеш в една свръхвзискателна среда и да останеш себе си. И за щастието да си свободен да правиш само онова, което искаш, разказва в един много откровен личен разговор пред камерата на „Умно село” Десислава Минчева - уважаван професор и преподавател, фотограф, пътешественик, пишещ човек и автор на фина, разпознаваема живопис от най-висока проба. Уникалните й платна са самостойна част от филма: пейзажите-отражения във водна повърхност, загадъчните и многопластови женски образи, суровите мъжки тела и лица.

“Семейните черти” продължават в работата на сина й Сандро Арабян, равностоен участник във филма, и неговите различни занимания, неизменно повлияни от респекта на средата, в която е израснал.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК